Universul stomatologiei este într-o permanentă evoluţie. Dacă ne referim la materialele utilizate pentru reconstituirile dentare, atunci idealul îl constituie un material care să ofere satisfacţie maximă pe plan funcţional, estetic, şi un aspect foarte important, biocompatibilitate totală. Numit şi “materialul mileniului III “, zirconiul a pătruns nu demult în sfera medicinei generale şi dentare, remarcandu-se prin caracteristicile sale excepţionale , ceea ce îl face actualmente soluţia optimă pentru protezări şi restaurări. Calităţile zirconiului:
- Din punct de vedere chimic, oxidul de zirconiu conţine elementul zirconiu( Zr) şi oxigen, are o compoziţie rară şi pură ( puritate 99,9%),densitate mare, porozitate 0%.
- Nu corodează în mediul bucal şi astfel nu se va forma lizereul gingival, acea coloratie neagră a gingiei determinată de componenta metalică a restaurărilor dentare.
- Nu conduce curentul electric şi nici variaţiile de temperatură, deci se previne iritaţia sau inflamaţia pulpei dentare (pulpită).
Este un material perfect biocompatibil, bioinert, nu provoacă reacţii alergice. Din acest motiv, alături de rezistenţa superioară, zirconiul tinde să înlocuiască titanul în procedurile de implantologie mai ales pe dintii frontali, unde principiul esteticii primează. El se integrează foarte bine în os prin legături calcice, între calciul din oase şi mineral, asemenea modului cum se repara osul după fracturi. Este complet acceptat de ţesuturile moi, iar dacă se produce retracţie gingivală în timp, nu există riscul apariţiei culorii metalice în cavitatea bucală.
Este translucid, are proprietăţi estetice incontestabile. În zirconiu lumina pătrunde din toate direcţiile, dintii realizaţi din acesta material având un aspect aproape identic cu cel al dinţilor naturali. Aşezat lângă un dinte natural, uneori e greu şi pentru un medic dentist să recunoască care dintre ei este dintele artificial. Coroanele metalo-ceramice efectuate pe dintii frontali sunt înlocuite azi cu cele realizate din zirconiu şi ceramică. Acestea sunt obţinute prin procedura CAD-CAM, tehnică precisă de frezare cu ajutorul computerului, prin care se obţin piese protetice de calitate superioară. După obţinerea capei din zirconiu aceasta este acoperită de o ceramică specială care redă culoarea, transluciditatea şi volumul dinţilor naturali cât mai fidel.
- Are o bună rezistenţă la solicitările masticatorii şi presiunile ocluzale, ceea ce îi conferă durabilitate lucrării protetice din zirconiu, atât în zona frontală cât şi pentru zona laterală. Rezistenţa la tracţiune este foarte mare, fiind numit “oţel ceramic”. Scheletul dur din zirconiu va fi acoperit de un material ceramic special, de o duritate mai mică, pentru a preveni abraziunea dinţilor naturali antagonişti.
- Are o greutate redusă, aproape insesizabilă, faţă de restaurările cu metal, astfel că se obţine o acomodare rapidă a pacientului cu lucrarea protetică. Acest aspect este important mai ales când vorbim despre punţi dentare, restaurări extinse, cu multe componente, care realizate din metal ar îngreuna lucrarea finală.
- Suprafeţele din zirconiu sunt foarte lucioase şi astfel împiedică acumularea bacteriilor şi a plăcii, fiind uşor de întreţinut şi curăţat.
- Exemple de piese protetice care pot fi confecţionate din zirconiu: coroane şi punţi dentare din zirconiu care pot acoperi atât dinţi naturali cât şi bonturi ale unor implanturi dentare, faţete dentare, care nu necesită şlefuire, implanturi dentare.
Singurul dezavantaj al acestui material, sau, mai bine zis, singurul aspect care îl face accesibil doar anumitor pacienţi, este preţul mai mare al lucrărilor realizate din zirconiu comparativ cu alte materiale. Dacă analizăm, totuşi, durabilitatea materialului şi beneficiile pe termen lung obţinute, vom descoperi că alegerea zirconiului a fost una înţeleaptă.
Comentarii