Un zâmbet frumos, plin, a reprezentat dintotdeauna un indicator de bunăstare, frumusețe, putere etc. Oricât de atrăgătoare, carismatică sau inteligentă ar fi o persoană, un zâmbet defectuos anulează aceste calități și poate avea un impact psihologic devastator asupra individului, zâmbetul fiind, în cele din urmă, un criteriu de acceptare și integrare în societate. V-ați întrebat vreodată de ce Leonardo a pictat-o pe Monalisa cu gura închisă? Recunoscând beneficiile multiple ale unui zâmbet impecabil, stomatologia modernă se orientează din ce în ce mai mult spre zona de estetică dentară și probabil că ați văzut deja această secțiune pe site-urile multor cabinete și clinici stomatologice. Fatetele dentare sunt, în acest sens, cea mai bună opțiune de tratament, pentru a obține rapid modificări majore, evidente ale dinților dumneavoastră. Ele au fost folosite pentru prima dată în California, undeva prin anii 1980, pentru a îmbunătăți provizoriu aspectul dinților actorilor la filmări. Ce trebuie să știti inainte de a opta pentru fațete? 1. Ce probleme rezolvă? Fațetele sunt indicate pentru a acoperi dinți care prezintă:
- Modificări de culoare ale dintilor : din cauze genetice, administrarea unor substanțe în copilărie (tetraciclină, fluor)
- Pierderi de substanță dură dentară în urma unor traumatisme sau accidente, fisuri, fracturi minore
- Înghesuiri sau spațieri minore
- Forme atipice sau dimensiuni nepotrivite în raport cu ceilalți dinți etc
Chiar dacă dumneavoastră considerați că acestea vi se potrivesc, stomatologul este singurul în măsură să decidă dacă sunteți sau nu un candidat pentru aplicarea acestor mini-proteze, deoarece este posibil ca defectele să fie mai mult sau mai puțin severe decât apreciați și, în funcție de fiecare caz în parte, să aveți nevoie de alte tipuri de tratamente (aparate ortodontice, coroane de acoperire sau doar o albire profesională). 2. Care sunt etapele de realizare? În mod curent, aplicarea fațetelor necesită doar două ședințe la cabinet. În prima ședință dinții vor fi pregătiți, adică se va șlefui o grosime foarte mică din smalțul dentar (0.3 – 0.6 mm). Procedura este minim-invazivă, adică se urmărește îndepărtarea unei cantități minim necesare de smalț dentar. Este nedureroasă, dar în cazul în care suferiți de o hipersensibilitate dentara se poate efectua și anestezie locală. Vitalitatea dinților nu este afectată, adică nu necesită ”omorârea nervului” ca în cazul unor coroane de acoperie. După șlefuire, medicul va lua o amprentă pe care o va trimite tehnicianului la laborator. Până la următoarea ședință, dinții vor fi acoperiți cu fațete provizorii din compozit. Rețineți ca acestea sunt exclusiv provizorii, nu trebuie să întrerupeți tratamentul în această etapă, deoarece compozitul are o rezistență mult mai mică față de ceramică și se uzează rapid, iar rezultatul va fi un eșec. În cea de-a doua ședință, fațetele vor fi efectiv aplicate, ”lipite” pe fiecare dinte în parte. 3. Trebuie să imi schimb obiceiurile alimentare sau stilul de viață? Fațetele moderne, în ciuda grosimii foarte mici, sunt realizate din materiale extrem de rezistente, diverse tipuri de ceramică (ex. ceramică de zirconiu) cu proprietăți apropiate de ale smalțului. De aceea, nu trebuie să adoptați măsuri speciale de îngrijire, ci doar sa evitați alimente și obiceiuri care în mod normal dăunează și dinților naturali: alimente foarte tari, alimente și băuturi care colorează (cafea, cola, vin roșu, tutun), deschiderea capacelor cu dinții etc. 4. Cum trebuie îngrijite fațetele? Cum spuneam, acestea sunt foarte rezistente și longevitatea lor este mare, circa 10-15 ani. Pentru a le menține într-o stare foarte bună este necesar să pastrați o igienă orală riguroasă, periaj de 2 ori pe zi, obligatoriu ața dentară, iar din 6 în 6 luni trebuie să vă prezentați la stomatolog pentru o evaluare a calității tratamentului și pentru un periaj profesional. Pentru un rezultat excelent, se acoperă în general cam 6-8 dinți superiori. Chiar dacă prețul acestei manopere este ridicat, este cu siguranță o investiție pe termen lung care vă va îmbunătăți categoric calitatea vieții si percepția despre propria persoană. Pentru detalii legate de prețurile practicate in clinicile din Romania pentru fațetele dentare faceți clik pe " Pret fatete dentare " Dacă ați apelat deja la această reconstituire, vă așteptăm să ne împărtășiți experiența dumneavoastră.