Tot ce trebuie sa știi despre detartraj

Detartrajul este o procedură stomatologică neinvazivă prin care se îndepărtează placa bacteriană și depozitele de tartrul de pe dinți, lăsând în urmă suprafețe netede, lustruite, curate, neretentive. Există detartraj manual și detartraj mecanic (cu ultrasunete sau cu aer comprimat)  detartraj  1. Detartrajul manual : Detartrajul este indicat în special pentru îndepartarea tartrului subgingival, se folosesc intrumente ascuțite precum : sondă, gheară, seceră, chiuretă. Prin această metodă se înlătură precis și tartrul din spațiile interdentare, greu accesibile. Metoda constă în aplicarea unei anumite presiuni cu partea activă a instrumentelor, ceea poate genera un grad de disconfort, mai ales dacă se însoțește de sângerare, dar acest lucru este absolut normal și nu trebuie să vă îngrijoreze. detartraj ultrasunet2. Detartrajul cu ultrasunete :    Este cea mai folosită metodă. Ultrasunetele sunt  vibrații mecanice cu frecvențe foarte înalte (25 000 – 42 000 Hz), pe care urechea umană nu le percepe. Aceaste vibrații puternice ”sparg” și mobilizează tartrul , iar jetul de apă al aparatului spală fragmentele și evită supraîncălzirea dintelui, pentru a nu afecta pulpa dentară (pulpită, necroză, gangrenă). Deși este o manoperă mai ușor de realizat pentru clinician, detartrajul cu ultrasunete trebuie întotdeauna completat de cel manual. Este util în special pentru dislocarea tartrului supragingival. Avantaje :

  •   traumatizează mai puțin țesuturile moi, gingiile sângerează mai puțin și se simte mai confortabil
  •  jetul de apă eliberat ”masează” gingiile și are efect calmant

Dezavantaje :

  •  pot apărea fenomene de hipersensibilitate la rece, dulce, iar la alte sedință de detartraj durerea va fi mai greu de suportat, poate fi necesară chiar o anestezie locală.
  •  detartrajul ultrasonic se realizează cu rezerve la copii, deoarece există un risc mai mare ca datorită vibrațiilor și a căldurii generate să afecteze pulpa dentară ; pentru ei și pentru femeile însărcinate se recomandă detartrajul manual.

    Detartrajul sonic : Este foarte puțin utilizat ; principiul de funcționare este crearea unui jet puternic de aer, dar eficiența sa este scăzută. De reținut !

  • Detartrajul este o manoperă chirurgicală, cu risc de sângerare, așa că spuneți-i medicului dumneavoastră dacă luați medicamente anticoagulante sau dacă în trecut ați avut episoade de sângerare abundentă.
  • Detartrajul trebuie realizat periodic, la 6 luni, sau la fiecare 3 luni pentru fumători.
  • Se face detartraj pe toți dinții, nu doar pe aceia unde există depozite evidente de tartru.
  • Detartrajul se realizează înaintea oricărei intervenții cu risc de infecție : extracție dentară, chirurgie parodontală etc.
  • Informați-vă medicul în legătură cu orice afecțiune, deoarece este necesar ca în anumite situații precum reumatism articular acut, endocardită, boli de inimă congenitale sau proteze valvulare să vi se administreze preventiv antibiotic.
  • Dacă  sunteți răcit sau aveți o boală contagioasă, amânați ședința de tratament.
  • Dacă dinții dumneavoastră au o anumită mobilitate, detartrajul poate fi contraindicat.

Prețul detartrajului variază foarte mult de la un cabinet la altul, dar este o manoperă stomatologică accesibilă pe care nu ar trebui sa o evitați. Nu uitați ! Pentru a asigura succesul acestei manopere, se indică la final un periaj profesional ,  cu paste abrazive și perii rotative, urmat de o fluorizare dentara. Dumneavoastră ați mers în ultimele 6 luni la stomatolog pentru detartraj ?Nu neglijați importanța examinărilor dentare preventive!

Comentarii

Articole similare

Durerea dupa detartraj
Durerea dupa detartraj
Detartrajul constituie procedura stomatologică de îndepărtare a plăcii întărite depusă la suprafaţa dinţilor, supragingival sau sub nivelul gingiei, numită tartru . Un pacient ideal, care se...
Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară se caracterizează printr-o durere dentară paradoxală, fără prezența unei leziuni carioase, deoarece canaliculele dentinare care traversează dentina sunt deschise larg...
Apa de gura cu listerina
Apa de gura cu listerina
Apa de gură cu listerină este a fost prima apă de gură comercializată din lume, fiind la dispoziția consumatorilor din Statele Unite ale Americii încă din 1915. Inițial, formula care alcătuiește...