Lampa Fotopolimerizare LED Wireless

Lampa de fotopolimerizare este un aparat utilizat în stomatologie pentru polimerizarea foto a compozitului pe bază de răşini (RBC = Resin Based Composites). Practic, compozitul, după plasarea în cavitatea creată de către medicul stomatolog, este întărit utilizând lumina albastră a lămpii de fotopolimerizare cu LED.

Lampa fotopolimerizare LED – Light-emitting diode - Diode emitatoare de luminaTehnologia de polimerizare a cunoscut un progres foarte mare în ultimele decenii, reprezentând un factor decisiv în succesul şi durabilitatea obturaţiilor dentare. Evoluţia tehnologiei LED a dus la apariţia lămpilor de fotopolimerizare pe baza de diode emiţătoare de lumina, lămpile de fotopolimerizare wireless LED, prezente astăzi în orice cabinet de medicină dentară. 1. Corpul lampii 2. Varf lampa fotopolimerizare – ghidaj optic 3. Stand incarcare4. Incarcator 5. Protectia optica 6. Acumulatorul, inclus in corpul lampii

  • În primul rând - SPAŢIU – reducerea dimensiunii fizice a lămpii. De ce? Lămpile care utilizau alte tehnologii (Lămpile cu halogen) produceau căldură, obligând producătorii să doteze lămpile cu filtre şi ventilatoare care reduceau temperatura, având astfel un produs finit cu o dimensiune incomodă pentru utilizarea în stomatologie.

Curiozitate: Lămpile care utilizează bec cu filament pierd 90% din energia produsă sub formă de căldură şi doar 10 procente sunt transformate în undă luminoasă. Lămpile LED nu necesită filtre pentru că emit lumină exact în intervalele necesare (lungime de undă 400-500 nm, intervalul necesar pentru obţinerea luminii albastre) şi nici ventilatoare pentru răcire deoarece nu generează căldură. Astfel s-a putut obţine un aparat mic, care nu ocupă nici spaţiu de depozitare şi nici nu presupune manevrare dificilă în jurul pacientului şi în cavitatea bucală.

  • PORTABILITATE – dotarea aparatelor cu baterii a dus la eliminarea cablului, atât de incomod în practica de zi cu zi.

Standul în care stă lampa pe perioada de depozitare asigură încărcarea acumulatorului inclus în corpul lămpii, asigurând astfel funcţionarea continuă a acesteia.

  • DESIGN şi ERGONOMIE – lămpile led se împart, în funcţie de design, în 2 mari categorii: lămpile tip pistol (gun type), cu o angulaţie notabilă, de 70-90° şi lămpile drepte (tip ‘periuţă’, ‘toothbrush’ type). Lămpile de tip pistol au fost considerate mult timp ‘mai ergonomice’, oferind o priză naturală şi o utilizare destul de facilă, dar lămpile drepte asigura un acces mult mai bun în special în zonele posterioare.

Tip "Pistol"

ml25-blue

Tip "Periuta"

ml23-silver

  • CULOARE şi ASPECT – un criteriu deloc de neglijat, având în vedere efortul investit în obţinerea unui design deosebit al clinicii stomatologice, culoarea lămpii este foarte importantă pentru integrarea perfectă în ‘peisajul’ cabinetului. Şi materialul din care este realizat ‘învelişul’ lămpii poate să difere – plastic sau aluminiu – ambele asigură un aspect impecabil şi o greutate care asigură manevrabilitatea lămpii.

 

  • PRETURI ACCESIBILE :

TIMP DE POLIMERIZARE – timpul este reglabil, între 5 şi 40 de secunde, la o simplă apăsare de buton. MODURI DE POLIMERIZARE - Lămpile de fotopolimerizare oferă mai multe moduri de funcţionare:

  • Modul CONTINUU – se asigura aceeaşi intensitate pe tot parcursul timpului prestabilit
  • Modul PROGRESIV sau ASCENDENT – polimerizarea debutează la o intensitate scăzută, care creşte pe parcursul timpului prestabilit, atingând şi menţinând intensitatea maximă
  • Modul PULSATIL – lampa asigură o polimerizare etapizată, cu o intensitate egală, întreruptă de perioade de pauză totală.

Comentarii

Articole similare

Compozitul dentar
Compozitul dentar
Compozitul dentar Pentru generațiile contemporane, estetica zâmbetului este cel mai important aspect care interesează, dincolo de funcționalitatea lui. Pentru acest lucru, oamenii sunt dispuși să...