Invata copilul sa aiba grija de dinti

stomatolog pentru copiiAșa cum fiecare dintre noi își dorește să aibă dinții frumoși și sănătoși, și copiii își doresc același lucru. Ca și în cazul adulților, igiena riguroasă a cavității orale este extrem de importantă. Perierea dinților se face de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare, indiferent dacă este vorba despre dentiția temporară sau cea definitivă. Iată câteva sfaturi care că vor ajuta să va învățați copilul că igiena orală este la fel de importantă ca și spălatul pe mâini:

1.Puterea exemplului:

Este bine cunoscut faptul că orice copil încearca să își imite părinții în viața de zi cu zi. Cea mai eficientă modalitate de a obișnui copilul să își perieze dinții este prin exemplul dat de părinți. Dacă dumneavoastră vă periați dinții dimineața și seara, atunci și copilul dumneavoastră vă va imita și astfel își va crea un obicei sănătos pentru dantura sa. În ziua de astăzi este foarte simplu datorită să vă educați copilul în acest sens, cu ajutorul pastelor de dinți speciale, cu gust plăcut și periuțelor mici, colorate și cu diverse forme care sunt foarte atractive pentru cei mici.

2.”Povești despre dințișori”:tooth-fairy130129-300x300

Exemplul personal reprezintă un început bun, însă pentru a atrage copilul trebuie să îi stârnim interesul. Cea mai bună modalitate este să născocim povești despre dințișori și periaj. Poveștile care dau rezultate sunt cele cu prinți (periuța de dinți) și zmei răi (placa dentară) și cum, dacă folosim periuța de dinți putem îndepărta răul care atacă fortăreața și astfel să salvăm prințesa.

3.Teama de stomatolog:

Îți este teamă de medicul stomatolog? Dacă da, atunci încearcă să ascunzi acest lucru copilului tău. Studii recente au dovedit faptul că “dentofobia”sau teama de stomatolog se transmite la copil prin intermediul comportamentului inadecvat al părintelui, atunci când se află în vizită la cabientul stomatologic.  În plus, s-a observant că tatăl poate transmite foarte ușor emoțiile și teama de stomatolog atât copilului, cât și mamei. Pentru a ameliora această problemă se pot utiliza diverse jucării sau chiar o șosetă care să întruchipeze un personaj din desenele animate preferate și care să fie ”medicul stomatolog”. Acest personaj va realiza periajul dinților și îl va învăța pe copil să utilizeze periuța de dinți, în locul părinților. Se pot folosi, de asemenea, cărți și diverse cartonașe colorate, realizate special pentru copil, care explică efectuarea periajului dentar pas cu pas, pe înțelesul lui. În cazul copiilor mai mari, sunt utile și atractive periuțele de dinți cu afișaje și diverse sunete care le indică timpul necesar periajului.

Dacă sunteți alături de copilul dumneavoastră și îi explicați cu răbdare cum își poate păstra igiena orală, acesta va deveni responsabil o dată cu trecerea timpului și va avea o dantură frumoasă și sănătoasă. Nu uitați însă să efectuați vizita la stomatolog o dată la șase luni, deoarece medicul este cea mai competentă persoană să evalueze starea danturii și să vă dea sfaturi utile!


Comentarii