Ideea conform căreia dinţii albi dau imaginea unei persoane tinere este foarte în vogă în Statele Unite ale Americii. Fie că acesta este motivul sau pur şi simplu doriţi ca zâmbetul Dvs. să fie mai strălucitor sigur v-aţi întrebat în nenumărate rânduri dacă albirea dinţilor vine la pachet cu diferite dezavantaje sau riscuri. Aceasta este o întrebare foarte frecventă în clinicile şi cabinetele stomatologice iar răspunsul nu este întocmai uşor de oferit. De fapt răspunsul este greu de generalizat deoarece rezultatele tratamentului de albire cât şi riscurile cu care vine însoţit poate varia de la o persoană la alta în funcţie de mulţi factori precum structura dinţilor fiecăruia sau aspecte ce ţin de competenţele şi îndemânarea medicului care aplică tratamentul. Cel mai indicat este ca în cazul în care doriţi să apelaţi la albirea dentară să fiţi sfătuit de către un medic stomatolog. După o analiză amănunţită a dinţilor Dvs., acesta este cel mai în măsură să spună dacă în cazul Dvs. riscurile cu privire la acest tratament sunt mai mari sau mai mici. În acelaşi timp dentistul vă poate explica cu exactitate care dintre metodele de albire a dinţilor ar fi cea mai indicată în cazul dumneavoastră. În cele ce urmează voi enumera şi explica riscurile cărora este expusă mai mult sau mai puţin orice persoană când apelează la tratamentul de albire dentară:
Sensibilitate crescută a dinţilor: Albirea dinţilor poate cauza o creştere a sensibilităţii dinţilor la diferite temperaturi, la presiune sau simple atingeri. Această afecţiune apare, de obicei, după procedurile de albire efectuate în cabinetul dentar când se folosesc geluri sau diferite substanţe de albire puternice. La unele persoane se manifestă instant prin dureri în mijlocul dinţilor frontali. Cei mai predispuşi pacienţi la sensibilitate crescută a dinţilor sunt cei cu restracţie gingivală , fisuri importante în structura dinţilor sau diferite spaţii formate în urma unor restaurări incorecte. Această sensibilitate nu ar trebui să dureze mai mult de o zi sau două dar în unele cazuri poate persista până la o lună. În acest caz, dentiştii recomandă paste speciale pentru dinţi sensibili ce conţin azotat de potasiu.
- Iritaţia gingiei: Peste jumătate din cei care folosesc soluţii de albire pe baza de peroxid reclamă diferite grade de iritatie gingivală. Această iritatie apare datorită concentraţiei puternice a peroxidului care vin în contact cu gingia şi poate dura câteva zile. De ce mai multe ori iritatiile extinse sunt rezultatele neatenţiei medicului.
- Diferenţe de culori: restaurări precum coroanele dentare, obturaţii cu diferite materiale sau faţete dentare nu sunt de substanţă de albire şi îşi păstrează aceeaşi culoare care poate să difere de cea a dinţilor naturali înălbiţi. Acest aspect nu este o afecţiune dar poate reprezenta un risc în ceea ce priveşte estetica rezultatului final.
Alte aspect despre albirea dentară de care trebuie ţinut cont dacă va gândiţi să apelaţi la acest tratament:
Indiferent cât de multă substanţă de albire este folosită sau câte şedinţe se realizează, rezultatul va fi limitat de culoarea naturală a dinţilor fiecăruia. Pentru dinţii cu mult mai albi va trebui să apelaţi la faţete dentare sau alte forme de tratament.
- Pentru a evita eventualele diferenţe de culoare dintre dinţii nou albiţi şi restaurări deja existente va trebui ca acestea să fie înlocuite cu unele noi care să se potrivească cu noua nuanţă a dinţilor.
- În cazul unor retractii gingivale, culoarea gălbuie a rădăcinilor dentare poate fi observată. Această culoare galbenă se dovedeşte dificil de albit.
- Nu se recomandă albirea dinţilor la femeile însărcinate. Nu se ştie încă ce efect ar avea asupra copilului o eventuală înghiţire a substanţei de albire a dinţilor.
Detalii legate de preţurile practicate in Romania pentru albire dentară puteţi obţine în articolul "Preţ albire dentară"
Comentarii