Diastema sau strungăreața, cum mai este numită popular, reprezintă spațiul de dimensiuni variabile care apare între incisivii centrali, mai ales cei superiori dar și între cei inferiori. Diastema este considerată o anomalie de poziție și erupție iar atunci când este localizată între alți dinți de pe arcadă denumirea sa se preschimbă în tremă. La examenul clinic al unui pacient cu diastemă se urmăresc aspecte precum dimensiunea diastemei, dacă aceasta este simetrică sau nu, axele incisivilor centrali către planul de ocluzie, precum și eventualele tulburări ocluzale minore. În cazul posesorilor unei diasteme, principalele funcții afectate sunt fizionomia, deși nu puțini sunt cei care o consideră a anomalie atrăgătoare, și fonația. La nivelul incisivilor centrali superiori diastema se prezintă sub două forme principale:
- diastema primară sau adevărată: apare atunci când frenul buzei superioare este dezvoltat exagerat sau are o inserție joasă la nivelul dinților incisivi. Dacă diastema este cauzată de dimensiunea prea mare a frenului lingual, aceasta poate fi corectata prin procedura chirurgicală numită frenectomie. Prin frenectomie se îndepărtează sau se
repoziționează frenul buzei superioare, țesut mobil care are rolul de a limita mobilitatea buzei. Dacă frenectomia este facută la un copil, există posibilitatea ca diastema să dispară de la sine. În cazul unui adolescent sau al unui adult, s-ar putea să fie necesar tratament ortodontic cu ajutorul unui aparat dentar pentru corectarea definitivă a diastemei.
- diastema secundară sau falsă: are ca și cauze diverse afecțiuni, spre exemplu, boala parodontală, anodonția unilaterală sau bilaterală de incisiv lateral( lipsa mugurelui incisivului lateral).
Cum se tratează diastema? Dacă nu este însoțită de importante tulburări ocluzale și fonetice, și pacientul nu o consideră inestetică, diastema este o afecțiune care poate rămâne netratată. Tratamentul ei, în cazul în care se dorește aceasta, se realizează cu ajutorul unui aparat dentar. Este necesară colaborarea cu un medic ortodont care va evalua cazul dumneavoastră și va elabora un plan de tratament adecvat. Pentru a asigura reușita intervenției, aparatul dentar va fi purtat o perioadă și după închiderea spațiului dintre dinți și vor fi respectate cu strictețe vizitele regulate și sfaturile medicului stomatolog. Dacă incisivii laterali sunt prea mici, se impune tratament protetic cu coroane dentare de acoperire, fațete sau punți dentare. În cazul unei anodonții, diastema este consecința absenței unor dinți de pe arcadă și atunci tratamentul dentar va fi unul complex: realizarea de implanturi, punți dentare sau proteze parțiale. De asemenea, sunt situații în care afecțiunile parodontale pot conduce la mărirea spațiului liber dintre dinți- se va urmări tratarea corespunzătoare a bolii parodontale și menținerea unei igiene orale corecte pentru a preîntâmpina o ulterioară recidivă.
Atenție! Diastema este o afecțiune care recidivează foarte frecvent (din cauza faptului că dinții au fost obișnuiți cu o anumită poziție o lungă perioadă de timp) chiar și atunci când s-a reușit închiderea completă a spațiului dintre dinți. La copii va fi necesar un interval de aproximativ 6-8 săptămâni de stabilitate cu un aparat de contenție, iar la adult această perioadă este chiar mai lungă, uneori fiind obligatorie contenția permanentă pentru un rezultat definitiv.
Comentarii