Ce este retracţia gingivală ? Retracţia gingivală este un proces în care marginea ţesutului gingival ce înconjoară dintele se îndepărtează, sau se retrage expunând o suprafaţă mai mare din dinte (din rădăcina dentară). Primul semn al acestei afecţiuni este reprezentat de obicei de o sensibilitate crescută a dinţilor sau puteţi remarca faptul că dinţii dumneavoastră par mai lungi fără vreun discomfort în afară de cel estetic. Datorită vitezei cu care evoluează este foarte greu de realizat când s-a declanşat retracţia, sau de conştientizat faptul că aveţi această problemă. Lăsată netratată sau ignorată, această afecţiune poate genera probleme mult mai mari; Când ţesutul gingival se retrage între dinte şi gingie se formează mici spaţii, buzunare în care bacterii generatoare de carii sau boli parodontale se vor aduna iar consecinţele pot fi dramatice, se poate ajunge până la pierderea dinţilor. De ce apare retracţia gingivală : Până nu demult retracţia gingivală era o afecţiune asociată cu înaintarea în vârstă dar, între timp, datorită factorilor care o pot declanşa, s-a ajuns la concluzia că pericolul este real pentru orice categorie de vârstă. Printre principalele cauze se pot enumera:
Boală parodontală : Reprezintă infecţia ţesutului gingival, a osului alveolar şi al parodonţiului. Este principala cauza a retracţiei gingivale. Osul alveolar se resoarbe iar ţesutul gingival ce îl acoperă îl va urma.
- Factorul genetic : Unele persoane pot fi mai susceptibile la diferite boli gingivale. Statisticile arată că 30% din populaţie este predispusă la afecţiuni gingivale indiferent de cât de bine au grijă de dintii lor.
- Periajul dentar agresiv: Dacă vă periaţi dinţii prea insistent sau într-un mod greşit smalţul dentar se poate abraza iar gingiile pot fi lezate, se desprind de dinte şi se declanşează procesul de retracţie gingivală.
- Igiena orală pracară : Neindepartarea plăcii bacteriene constant face ca aceasta să se transforme cu timpul în tartru ( o substanţă dură care poate fi îndepărtată numai de către un profesionist). Datorită durităţii sale tartrul poate leza cu uşurinţă gingia ataşată intim de coletul dentar.
- Schimbările hormonale : Fluctuaţiile hormonale ce se petrec în timpul vieţii unei femei, perioade precum pubertatea, sarcina sau nemopauza, pot face gingiile mai sensibile şi mai vulnerabile la retracţie. Un alt exemplu de afecţiune gingivală în corelanţa cu fluctuaţiile hormonale este “Gingivita de sarcină”.
- Alte cauze : bruxismul , fumatul, dinţi fracturaţi sau ocluzie instabilă, piercinguri orale, carii de colet etc.
Cum putem preveni retracţia gingivală : Cea mai bună metodă de a preveni această afecţiune este îngrijirea dinţilor dumneavoastră cu grijă. În afară de clasicul periaj dentar este recomandat să folosiţi aţă dentară şi apă de gură la fiecare sesiune de igienă orală. Foarte importante sunt şi consultaţiile periodice în vederea depistarii posibilelor probleme pe care doar un profesionist le poate remarca . Obişnuiţi să vizitaţi stomatologul de cel puţin 2 ori pe an sau de câte ori sesizaţi ceva în neregulă cu dinţii sau gingiile dumneavoastră.
Comentarii