Cu toţii cunoaştem legătura dintre fumat şi cancerul la plămâni, însă nu mulţi sunt cei care conştientizează şi efectul acestuia asupra cavităţii orale. Fumatul produce boli gingivale, îngălbenirea sau pierderea dinţilor şi în unele cazuri cancere orale. Efectele fumatului asupra dinţilor cât şi asupra mucoaselor orale sunt variate, acestea cauzând o serie de modificări de cele mai multe ori ireversibile.
Fumatul deprimă sistemul imun al corpului, ceea ce încetineşte abilitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor din sfera orala, determinând gingivită, parodontoză şi multe alte afecţiuni.
Ţigările conţin gudron, substanţă ce determină acumularea depozitelor reziduale în caviatea orală, căile aeriene şi plămânii fumătorului. Împreună cu nicotina, va începe schimbarea culorii dinţilor în galben, uneori ajungând chiar la maroniu în cazul persoanelor care fumează de zeci de ani. Unele mărci de ţigări conţin mai multă nicotină şi gudron decât altele. Cu cât această raţie este mai mare, cu atât va creste şi nivelul de îngălbenire al dinţilor. Pentru a înţelege mai bine acest proces încercaţi următorul experiment: acoperiţi filtrul ţigaretei cu un şerveţel şi fumaţi prin acesta. Veţi observă o pată galben-maronie depusă pe batistă. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul dinţilor, chiar dacă dumneavoastră nu simţiţi. De reţinut pentru fumători este faptul că şi coroanele, punţile sau orice alte microproteze suferă discromii în acelaşi ritm precum dinţii naturali.
Acest viciu cauzează şi respiraţie urât mirositoare sau halenă, lucru care nu poate fi îndreptat prin perierea dinţilor sau folosirea apelor de gură. De asemenea, determină creşterea numărului bacteriilor care formează placa dentară si totodata creşterea nivelului apariţiei cariilor dentare.
Prin circulaţia deficitară a sângelui la nivelul gingiilor, acestea sunt private de substanţele nutritive şi încep să sufere. Tot din cauza ciruculaţiei acestea nu vor sângera iar pacientul va realizeaza că ceva este în neregulă doar atunci când va fi prea târziu.
Fumul şi căldura, alături de cele peste 4000 de substanţe chimice din compoziţia unei ţigarete cauzează iritaţia cronică a mucoasei orale, iar mai târziu cancer. Studiile arăta că 75% din cancerele orale sunt cauzate de fumat, iar speranţa de viaţă după ce diagnosticul a fost pus este de maxim 5 ani, deoarece acest tip de cancer este de obicei detectat în stadiile avansate. Conform rezultatelor unui studiu publicat de "Journal of the American Dental Association" fumătorii de trabuc se confruntă cu o rată de pierdere a dinţilor şi a osului alveolar(os care susţine dintele) asemănătoare cu cea a fumătorilor de ţigarete, la fel şi cei care fumează pipă. De asemenea, aceştia sunt la fel de predispuşi la cancere orale sau faringiene (ale gâtului) chiar dacă nu inhalează fumul.
Dacă sunteţi fumător, mulţi v-ar sfătui că trebuie să aveţi o igienă mult mai atent efectuată decât un nefumator, pentru a nu ajunge în aceste stadii, însă adevărul este că mai devreme sau mai târziu tot acesta va fi deznodământul şi trebuie să conştientizaţi: singura metodă de prevenire este să deveniţi NEFUMATOR!
Comentarii