Extracţia dentară este o procedură care pe cei mai mulţi dintre oameni îi înspăimântă şi este considerată ca una dintre cele mai traumatice şi dureroase proceduri stomatologice. Însă aceste temeri sunt, de cele mai multe ori, nefondate. Extracţiile dentare se realizează sub anestezie locală. Anestezicele locale au rolul de a opri transmiterea stimulilor dureroşi, însă nu şi a celor mecanici, aşa ca singura senzaţie pe care o puteţi resimţi este o uşoară presiune atunci când medicul manipulează instrumentele respective. Pentru informaţii pe larg legate de modul în care se realizează o extracţie dentară , ce tipuri de extracţie există şi când se indică ca un dinte să fie extras vă recomand articolul “ Extracţia dentară” . Sfaturi de luat in considerare după procedeul de extracţie dentară :
- Anestezicul reduce atenţia şi scade reflexele; în primele ore după extracţie este recomandat evitarea condusului .
- Cheagul este foarte important în procesul de vindecare. Nu se va atinge plaga cu degetul , limba şi nu se va suge. Pansamentul va fi ţinut strâns în gura o oră.
- Nu se clăteşte gura în prima zi . A doua zi se reia periajul dentar şi se clăteşte gura după mesele principale cu o apă de gură în conţinutul căreia se găseşte un dezinfectant slab.
- Se va evita suprasolicitarea organismului; nu faceţi antrenamente sportive deoarece pot să apară hemoragii postextractionale.
Trebuie evitată căldura mare : plajă la soare , casca de coafor , compresele calde pot provoca hemoragii în primele 48 de ore.
- ATENŢIE LA MÂNCARE : se recomandă a mânca după încetarea efectului enesteziei , cu protejarea plăgii în timpul masticaţiei. Evitaţi alimentele foarte dure sau fierbinţi.
- Evitaţi alcoolul , cafeaua , ceaiul si nicotina în primele 24 de ore , laptele şi produsele lactate.
- Durerea se calmează cu analgezice. Dacă apare după 2-3 zile , este semnul unei complicaţii şi trebuie consultat din nou medicul dentist.
- Dacă hemoragia nu se opreşte se indică :
- clătirea uşoară a gurii cu apă - compresă pe plagă sub presiune - menţinerea capului în poziţie verticală - comprese reci pe obraz Dacă hemoragia persistă va fi consultat de URGENŢA stomatologul.
- Tumefierea, tulburările de deschidere a gurii şi de înghiţire sunt normale şi trecătoare. În cazul unor asemenea senzaţii se vor aplică local, pe obraz , comprese reci sau pungi cu gheaţă.
După vindecarea plăgii postextractionale , pacientul trebuie să ia în considerare tratamente de restaurare cu proteze sau implant dentar şi să se păstreze o igienă buco-dentară corectă. Tratamentele de restaurare sunt importante deoarece un dinte extras conduce la o serie de modificări ale cavităţii orale; poate fi afectată fonaţia , fizionomia dar cel mai important buna funcţionalitate a aparatului dento-maxilar. Un dinte extras reprezintă un spaţiu spre care dinţii vecini celui extras dar şi cei antagonişti se pot deplasa , modificând astfel ocluzia , modul în care se realizează masticaţia şi aşa mai departe. Situaţie care va atrage după sine alte tratamente mai dificile şi mai costisitoare. Preţul unei extracţii dentare variază în funcţie de mai multe criterii , va invit să citiţi şi articolul legat de costurile cu care vine însoţită o extracţie : “Preţ extracţie dentară”
Comentarii