Dezvoltarea dintilor in timpul sarcinii

poza1Odontogeneza reprezinta procesul prin care dintii se formeaza din celulele embrionare , cresc si erup in cavitatea bucala. Este un mecanism ce are la baza mineralizarea unei matrice proteice. Prin acest proces se formeaza doua generatii de dinti succesive.

Prima dintre acestea, numiti si dinti de lapte, va contine un set de 20 de dinti care incep sa se formeze inca din timpul vietii intrauterine, mai exact inca din saptamanile 8-16 ale sarcinii. Acestia sunt dezvoltati aproape in totalitate la nastere dar nu si erupti. Un procent foarte mic de copii (1-2 din 2000) se nasc cu 1, 2 sau 3 dinti deja erupti in timp ce la marea majoritate dintii de lapte apar  la 6 luni de viata iar ultimul dinte din prima generatie va iesi in jurul varstei de 2 ani. Varsta la care acesti dinti erup poate varia in functie de copil si de felul in care acesta se dezvolta, astfel un copil care se dezvolta mai rapid va prezenta primul dinte la 2-3 luni, in timp ce copiii cu un ritm de dezvoltare mai lent  vor avea nevoie de un an pentru ca un dinte de lapte sa apara.

Daca momentul eruptiei nu are o importanta marcanta , momentul formarii acestora este extrem de important, o intarziere excesiva a formarii dintilor va avea repercursiuni dramatice precum lipsa in totalitate a dintilor iar acest lucru poate marca alte maladii de dezvoltare a copilului ce nu tin doar de dentitie. Eruptia in general este dureroasa , dar nu in toate cazurile  si este  insotita de dorinta copilului de a musca si mesteca diferite lucruri.

 poza3

Ce putem face pentru a combate durerile eruptiei ?

  1. Masajul gingiei cu degetul scade disconfortul copilului.
  2. Batiste sau suzete racite in frigider (dar nu inghetate).
  3. Ibuprofen sau paracetamol pentru calmarea durerii sau a febrii  ( atentie la doze!)
  4. Geluri anestezice pentru gingii (Dentinox). Folosite in cazul in care copilul sufera excesiv (atentie la doze!)
  5. Alimentatia se va face cu mancare lichida.

dezvoltare dinti embrion dezvoltare dinti embrion

Un dinte are patru stagii de dezvoltare , lucru neimportant pentru viitoarea mamica , dar ce trebuie retinut este ca ea joaca cel mai important rol in formarea si dezvoltarea acestora. Pentru ca un dinte sa se formeze  sanatos acesta trebuie sa dezvolte cantitati adecvate de smalt , dentina, cement dentar si parodontiu. Ca aceste structuri ale viitorului dinte sa se formeze este nevoie de o dieta echilibrata si o nutritie adecvata, care sa asigure mineralele si nutrientii necesari pentru dezvoltarea unor dinti sanatosi si rezistenti. Dezvoltarea buna a dintilor necesita o varietate de vitamine si minerale ce includ vitaminele A , C si D , fluor , calciu si fosfor.

Dentitia primara, datorita structurii sale mai putin rezistente, este si mai vulnerabila la atacul cariilor iar multi parinti nu acorda atentia necesara igienei acesteia.

O alta problema ce poate sa apara la copiii a caror dinti se dezvolta este malocluzia (dinti care erup si cresc in pozitii anormale ce afecteaza felul in care acestia „calca” unul pe celalalt). Aceasta apara de obicei datorita obiceiurilor pe timp indelungat (peste varsta de 4 ani ) specifice copilului: suptul degetelor , a altor obiecte sau chiar a suzetelor. Al doilea set de dinti, sau dentitia permanenta ,incep sa apara pe arcada in jurul varstei de 6 ani ( molarul de 6 ani ) in locul dintilor de lapte care cad facandu-le astfel loc. Eruptia intregii generatii de dinti poate dura pana la varste de 21-25 de ani. In general dintii fetelor apar mai repede decat cei ai baietilor iar cei de pe arcada inferioara se fac vazuti primii. Dintii au o anumita ordine in care se dezvolta si erup , aceasta ordine poate fi observata in urmatorul videoclip : In concluzie, formarea si aparitia dintilor reprezinta momente importante in ceea ce priveste sanatatea viitorilor dinti. Avand in vedere aceste lucruri o buna ingrijire a dintilor incepe inainte ca copilul sa se nasca si se va mentine pe tot parcursul vietii.

Comentarii

Articole similare

Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară se caracterizează printr-o durere dentară paradoxală, fără prezența unei leziuni carioase, deoarece canaliculele dentinare care traversează dentina sunt deschise larg...
Preventia paradontozei
Preventia paradontozei
Una dintre cele mai întâlnite şi temute boli ale cavităţii orale este parodontoza (cunoscuta popular si ca paradontoza). Cele mai grave probleme intalnite in această afecţiune sunt legate de...