Ce este paradontoza? Numita popular si parodontoza , aceasta afectiune intereseaza in principal zona parodontiului (aparatul de sustinere al dintilor in oasele maxilare). Inainte de a aprofunda detaliile legate de aceasta boala trebuie stabilite diferentele dintre gingivita si paradontoza: Gingivita vs Paradontoza Microorganismele de la nivelul placii bacteriene secreta acizi si toxine, care vor irita gingiile ce vin in contact intim cu dintele, declansand astfel o inflamatie (o gingivita). Este rareori dureroasa si cauzeaza semne relativ minore cum ar fi inrosire, umflare si sangerarea gingiilor . Deseori gingivitele pot trece neobservate. Ignorate sau in cazul amanarii tratamentului , inflamatia se transforma in infectie si se extinde de la gingii spre structura osoasa a dintelui, a osului in care dintele sta (alveola) si catre structurile ligamentare care tin dintele in alveole. Incepe astfel un proces de distrugere al acestor structuri datorita acizilor si toxinelor secretate de bacterii dar si al enzimelor “bune” ale organismului implicate in lupta antiinfectioasa. Acest moment il putem lua in considerare ca si stagiu primar al paradontozei.
Chiar daca gingivita este acceptata ca si stagiul primar al paradontozei trebuie mentionat si faptul ca nu toate gingivitele evolueaza spre paradontoza. Semne si simptome ale paradontozei Dupa cum am scris anterior, paradontoza in stagiile ei primare prezinta putine semne si simptome; dar pe masura ce aceasta boala progreseaza se vor remarca schimbari importante cum ar fi :
- Gingii rosu deschis sau chiar roz , umflate
- Gingii ce sunt mai moi la atingere
- Gingii ce se indeparteaza ( retractie) de dinti , facand dintii sa para mai lungi
- Respiratie urat mirositoare persistenta sau gust neplacut in cavitatea orala
- Spatii noi formate intre dinti
- Pungi de puroi la nivelul coletului dentar
- Mobilitate crescuta a dintilor sau chiar piederea acestora
Paradontoza este o boala imprevizibila , poate sa apara in episoade, cu semne si simptome severe ce alterneaza cu perioade in care pare ca evolutia sa este una buna sau cu semne care indica ca aceasta ar fi disparut complet. Exista si forme agresive ale paradontozei ce pot afecta si persoane tinere cauzand deteriorari rapide ale dintilor si gingiilor. De ce apare parodontoza ? Aparitia parodontozei are la baza placa bacteriana , un film de substanta invizibila si lipicioasa ce se formeaza cand bacteriile ce se afla tot timpul in cavitatea orala interactioneaza cu amidonul si zaharurile din alimente. Cu toate ca placa bacteriana este indepartata cand ne spalam pe dinti aceasta se reformeaza foarte repede , de obicei in 24 ore. Daca aceasta ramane pe dinti mai mult de 2-3 zile se poate mineraliza sub gingia din vecinatatea dintelui formandu-se astfel tartru. Tartrul dentar reprezinta acea substanta dura de culoare alba ce face indepartarea placii bacteriene si mai dificila. Din pacate tartrul nu poate fi indepartat prin simplul periaj al dintilor. Cu cat tartrul si placa bacteriana stau mai mult pe dinti cu atat mai mult creste nivelul iritativ al gingiei , aparand astfel gingivita ce poate evolua dupa cum am explicat si mai sus, spre parodontoza. Cu toate ca in majoritatea cazurilor paradontoza incepe cu acumularea placii bacteriene , exista un numar de factori care pot contribui la agravarea sau ameliorarea situatiei :
- Fumatul este cel mai semnificativ factor de risc in ceea ce priveste bolile parodontale. Tutunul folosit in orice forma (tigari sau mestecatul tutunului) distruge sistemul imunitar , iar riscul infectiilor parodontale creste. Totodata creaza un mediu favorabil pentru bacteriile rau facatoare interferand cu mecanismele care limiteaza dezvoltarea bacteriilor. De subliniat este si faptul ca nu doar fumatorii sunt afectati in acest mod dar si persoanele care traiesc in medii de fumatori , asa numitii fumatori pasivi.
- Ereditatea . In unele situatii, parodontoza poate aparea si la persoanele cu o igiena orala perfecta, caz in care aceasta persoana a mostenit o predispozitie la acest tip de boli. Aceasta situatie se regaseste la aproximariv o treime din populatie.
- Medicamente. Sute de medicamente precum antidepresivele , remedii pentru raceli sau antihistaminice contin ingrediente ce scad secretia salivei. Saliva printre altele joaca si un rol important in curatirea naturala a dintilor inhiband astfel dezvoltarea bacteriilor.
- Diabetul. Este una dintre cele mai implicate boli in aparitia parodontozei. La persoanele diabetice sistemul imunitar este defectuos ceea ce face ca organismul sa fie mai predispus la infectii cum sunt cele din cazul parodontozei. Gingivitele si parodontozele scad capacitatea organismului de a folosi insulina facand astfel diabetul mai greu de controlat.
- Schimbari hormonale. Schimbari ale nivelelor hormonale ce apar in timpul sarcinii , la menopauza , in unele cazuri chiar si cele aparute in timpul menstruatiei pot face gingiile mai susceptibile la boli . Vezi Gingivita de sarcina
- Nutritia incorecta. O dieta saraca in calciu, vitaminele C si B poate contribui la aparitia acestei afectiuni. Calciu este important pentru ca ajuta la mentinerea rezistentei oaselor cum este cel in care este tinut dintele iar vitamina C ajuta la mentinerea integritatii tesutului conjunctiv. Este de asemenea si un bun antioxidant.
Gingiile sanatoase sunt ferme si au o culoare inclinata spre un roz palid. In momentul in care observati ca gingiile dumneavoastra sunt moi , pufoase si au culori ciudate (innegrite sau albicioase) si/sau sangereaza cu usurinta este recomandat sa fiti consultat cat mai repede posibil de un specialist.