Aparitia scandaloasa a fluorului in medicina dentara

Conspiratia fluorului :                                                                                       conspiratia fluorului  Cu o prezenta marcanta si cu critici strans legate de teorii ale conspiratiei, fluorul face parte din lumea stomatologiei de ani buni. In anii ‘40 o mare companie americana a demarat un program prin care apa potabila din Statele Unite ale Americii si Canada a fost fluorizata prin adaugarea de fluorura de sodiu. Masura a fost implementata in urma unei campanii pe care multi au caracterizat-o drept agresiva urmand sa convinga populatia ca aceasta masura este una benifica pentru sanatatea dentara. Acest moment reprezinta practic intrarea fluorului in industria stomatologiei , nu doar apa potabila fiind vizata ci si apele de gura si unele paste de dinti. fluor plus omMai apoi s-a descoperit ca florul introdus cu scopul de a intari structurile dure ale dintelui nu isi servea in totalitate scopul, ba mai mult, au inceput sa apara tot mai multe cazuri cu afectiuni legate de prezenta acestui element in organism .Situatia a explodat apoi, cand s-a descoperit ca fluorul folosit provenea din deseurile unei mari companii de metalurgica specializata in producerea aluminiului. Au urmat apoi cercetari a caror rezultate dadeau indicii cum ca fluorul ar avea efecte asupra creierului si , implicit , a comportamentului uman. Interesant nu ? Dupa un timp si multe alte cercetari s-a dovedit ca intr-adevar fluorul ar avea o actiune benefica dar in cantitati mult mai mici. Intre timp , odata cu dezvoltarea tehnologica s-a dezvoltat si capacitatea omului de a manipula florul rezultand astfel manopere si solutii pentru a optimiza folosirea florului. Astfel s-au obtinut motode de folosire a fluorului prin care capacitatea sa de a intari structurile dintelui sa fie singurul efect al acestuia asupra organismului uman.  Fluorizarea dintilor astazi : ID-10042985Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3-4 ori pe an , procedura fiind foarte simpla si sigura  sunt aplicate pe dinti  solutii ,geluri sau lacuri speciale cu un continut ridicat de fluor pentru 1-2 minute. Pacientul va trebui sa nu clateasca gura sau sa consume lichide si alimente timp de 30 de minute. Tratamentul nu prezinta riscuri si impreuna cu o igiena dentara stricta da rezultate dintre cele mai bune. Fluorizarea profesionala are rolul de a preveni aparitia cavitatilor carioase si /sau de a stopa progresia cariilor deja existente. De multe ori s-a evidentiat fenomenul de reversie a cariei dentare incipiente sub tratamentul de fluorizare. Medicul va realiza tratamentul de fluorizare numai dupa o igienizare completa : detartraj (in cazul in care nu a fost realizat in ultimele 6 luni) si periaj profesional , pentru a se asigura de eficienta procedurii Fluorizarea se indica :

  • In primul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani , adica in perioada in care dintii permanenti se formeaza.
  • Persoanelor cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor
  • Pacientilor cu aparate ortodontice sau cu restaurari dentare
  • La persoanele cu afectiuni care prezinta risc ridicat pentru aparitia cariilor, vezi sindromul gurii uscate ( xerostomia ) sau bolile gingivale.
  • Persoanelor care sufera de sensibilitate usoara sau marcanta a dintilor , eliminand astfel disconfortul pe care expunerea dintilor la tempraturi extreme (cald sau rece) o provoaca.
  • Persoanelor care nu beneficiaza de un flux salivar bun datorita unor disfunctii ale glandelor salivare ( vezi " Inflamatia glandelor salivare ").
  • Persoanelor care doresc o albire dentara profesionala in cabinetul stomatologic ( inainte si dupa tratament)

     Fluorizarea se poate realiza si acasa de catre pacient :   La domiciliu , pacientii pot folosi produse precum paste de dinti cu fluor in concentratii scazute , (cele cu concentratii mari sunt destinate aplicarii exclusiv in cabinete dentare) sau ape de gura cu fluor destinate uzului zilnic sau saptamanal. Ati urmat un asemenea tratement profilactic ? Ati avut de castigat in urma acestui tratament sau nu ati observant nici un fel de schimbare in ceea ce priveste rezistenta dintilor dumneavoastra? -  Aparitia scandaloasa a fluorului in medicina dentara

Comentarii

S
Stefi
07 ian. 2014
Nu se albesc si obturatiile, doar 'materialul dentar', cum spui tu. Eventual, obturatiile frontale poti sa le schimbi cu altele la noua culoare a dintilor tai.
A
Artem
10 apr. 2013
of, of, of!!! daca aflam eu in timp util de giveaway-ul tau cred ca ptciaripam cu toate personalitatile mele! :)))cred ca asta e unul din lucrurile pe care mi le-am dorit mereu: sa am dintii mai albi! (mereu a fost usor complexata...)insa as vrea sa te intreb ceva: se albesc si plombele sau numai materialul dentar natural? caci am niste plombite si mai in fata, una chiar la unul din caninii superiori...saru'mana!