Candidoza orală este o afecțiune des întâlnită în cabinetul de medicină dentară, iar un medic stomatolog o poate recunoaște cu ușurință. Candidoza este provocată de o specie de ciuperci, cel mai adesea Candida Albicans, care este prezentă în mod normal la nivelul cavității bucale și care, la indivizii sănătoși, nu determină manifestări clinice. Atunci când organismul este slăbit și sistemul imunitar nu este eficient, candida se înmulțește și la nivelul mucoasei bucale (obraji, fața dorsală a limbii) se observă depozite albicioase sau alb-gălbui, cu aspect brânzos sau membranos, care se îndepărtează prin ștergere sau periere, lăsând în urmă o suprafață eritematoasă (înroșită), ce se poate ulcera și sângera. Printre aceste simptome, pacienții mai acuză senzația de arsură la nivelul gurii sau al gâtului, dificultate la înghițire, disconfort la vorbire, respirație urât mirositoare. De ce apare candidoza? Sunt o mulțime de situații care favorizează înmulțirea acestei ciuperci (deoarece, cum am mai spus, ea este deja prezentă în cavitatea orală):
Tratament îndelungat cu antibiotice, de cele mai multe ori în cazul în care pacienții le iau fără a consulta, în prealabil, un medic (autoadministrare). De teamă sau din motive financiare se întâmplă, de multe ori, ca în cazul unei dureri de dinți, pacienții să apeleze la antibiotice ca la un tratament universal și miraculos, ceea ce este total greșit. Antibioticele dezechilibrează flora microbiană normală din cavitatea bucală, care are rolul de a inhiba în mod natural dezvoltarea candidei, așa că ele se vor administra numai la indicația medicului dentist.
Purtătorii de proteze dentare sunt predispuși la a face candidoză, deoarece protezele pot produce iritații la nivelul mucoasei, disconfort, iar igiena orală devine uneori dureroasă, motiv pentru care pacienții o evită. Mai mult, aceștia sunt in general pacienți vârstnici la care sistemul imunitar nu mai funcționează la capacitate maximă.
- Purtătorii de aparate dentare (ortodontice) au și ei un risc considerabil, din același motiv al dificultății menținerii unei igiene orale adecvate.
- În cazul folosirii excesive a apelor de gură cu proprietăți antiseptice, care distrug, ca și antibioticele, flora normală, benefică, permițând proliferarea candidei.
- Fumatul este și el incriminat, deoarece scade capacitatea de apărare a organismului împotriva agenților patogeni (care produc boală).
- Candidoza apare deseori la pacienții cu xerostomie (senzația de gură uscată), deoarece saliva conține numeroase substanțe naturale cu proprietăți antiseptice, inclusiv anticorpi IgA. Prin reducerea cantității de salivă, scade protecția oferită de aceasta.
- Existența unor boli sistemice ce se asociază cu un sistem imunitar deficitar, precum diabet zaharat, neoplazii (cancere), anemie, SIDA, boli cronice ce benefiziază de tratament cu antiinflamatoare steroidiene etc. De asemenea, această afecțiune apare frecvent la pacienții cu astm bronșic ce folosesc medicamente cu corticosteroizi pe cale inhalatorie.
Cum pot preveni candidoza? Cel mai important este să păstrați o curațenie adecvată a cavității bucale, mai ales dacă purtați proteze dentare sau aparate ortodontice, ceea ce presupune periaj corect, folosirea aței de gură. Apa de gură este foarte eficientă în acest sens, dar nu exagerați, este suficient să clătiți gura timp de 30 de secunde, de 2 ori pe zi, după periaj. În cazul unei dureri persistente de dinți, nu apelați la antibiotice fără să consultați în prealabil medicul stomatolog, de cele mai multe ori acest tratament fiind ineficient și cu efecte nedorite precum candidoza. Episoadele de candidoză sunt extrem de neplăcute și sunt un motiv de izolare socială, ceea ce ar trebui să fie un argument destul de puternic pentru a renunța la fumat, pe lângă alte consecințe mult mai severe ale acestui obicei. Dacă suferiți de una dintre bolile care vă predispun la candidoză orală, evitați pe cât posibil alimentele bogate în carbohidrați (zaharuri), care oferă ciupercii mediul prielnic de dezvoltare. De asemenea, este benefic consumul de iaurturi naturale, care conțin specii bacteriene ce limitează sau inhibă proliferearea fungilor (ciupercilor). Care este tratamentul candidozei? În cazul în care aveți simptomele descrise mai sus, cereți imediat sfatul unui medic stomatolog. El vă poate prescrie tratamente antifungice care fie se aplică local prin badijonare (tamponare), clătire, drajeuri care se topesc în gură, fie se administrează oral. Dintre cele mai eficiente si des utilizate sunt preparatele cu Nistatin, coloranți cu proprietăți antiseptice (soluție de violet de gențiană), amfotericină B, derivați de imidazol (clotrimazol, ketoconazol, fluconazol etc). Apele de gură cu clorhexidină sunt și ele indicate în controlul candidei. Atenție însă la drajeuri, care, datorită conținutului ridicat de zahăr, pot determina apariția unui număr semnificativ de carii. Pentru a neutraliza acest efect, după 10-15 minute de la aplicarea tratamentul antifungic, se recomandă să clătiți gura. Cu toate că anumite preparate se eliberează fără prescripție medicală, este de preferat să consultați un medic dentist înainte de a începe orice tratament. Cum pot ameliora simptomele? Pentru a diminua senzația de arsură, puteți consuma alimente reci, băuturi cu gheață, dar atenție dacă aveți hipersensibilitate dentară! Dacă simtiți durere, beți lichidele cu un pai și mâncați alimente moi, care să nu rănească mucoasa.
Comentarii