Odontogeneza, dezvoltarea dintilor, presupune totalitatea proceselor care conduc la formarea organelor dentare, din viața intrauterina, până la 18-24 de ani, de la stadiul de mugure, până la stadiul matur, cu smalțul, dentina, cementul și pulpa dentară total conturate. Procesul este inițiat în săptămâna a șasea de sarcină pentru dentiția de lapte și în a douăzecea săptămână pentru dentiția definitivă. Forma inițială a dintelui constituie un complex de celule epiteliale, derivate din mezenchimul crestei neurale și din ectodermul primului arc branhial. Deci, dintele are o dublă origine : ectodermica și mezenchimală. Mugurele dentar este organizat în :
- sacul dentar sau foliculul dentar;
- papila dentară;
- organul smalțului.
Din celulele foliculului dentar se formează cementoblaste, osteoblaste și fibroblaste, celule răspunzătoare de dezvoltarea cementului, osului alveolar și a ligamentului periodontal. Celulele papilei dentare "dau naștere" odontoblastelor, celule care au rolul de a asigura constituirea dentinei, iar celulele mezenchimale, din interiorul papilei, formează pulpa dentară. Organul smalțului este alcătuit din mai multe straturi :
- epiteliu adamantin extern;
- epiteliu adamantin intern;
- strat intermediar.
Din celulele acestor straturi rezultă ameloblastele, menite să alcătuiască cel mai dur component al dintelui, smalțul. La joncțiunea dintre epiteliu adamantin intern și epiteliu adamantin extern se remarcă bucla cervicală, iar creșterea celulară de la acest nivel determină apariția tecii epiteliale a rădăcinii, care redă forma rădăcinii dintelui. Etapele odontogenezei sunt : 1. Faza de inițiere - se pot observa lamina dentară și lamina vestibulară. 2. Faza de mugure dentar - apariția unui grup de celulele dezorganizate la periferia laminei dentare, începe în momentul în care celulele ectodermale proliferează în mezenchim. Se formează 10 structuri epiteliale rotunde, corespunzătoare a 10 muguri dentari, de-a lungul laminei dentare, la nivelul fiecărei arcade - aceste structuri reprezintă primordiul dinților de lapte. 3. Faza de cupă - se organizează celulele în cadrul mugurelui (sac dentar, papilă și organul smalțului), celule responsabile de formarea smalțului, a dentinei, cementului, pulpei, osului alveolar și ligamentului periodontal. Nervii și vasele sanguine se apropie de mugurele dentar în cadrul acestei etape.
4. Faza de clopot :
- Etapă de morfodiferențiere și histodiferențiere a organului smalțului în cele 3 straturi.
- Lamina dentară se dezintegrează, dinții în dezvoltare nu mai au influență epitelială (nu mai au contact cu epiteliul oral). Cele două structuri nu se vor mai reuni decât în momentul erupției dinților pe arcadă.
- Forma coroanelor se conturează, prin intermediul epiteliului adamantin intern. Nu se cunoaște cauza exactă a formelor diferite pe care le iau coroanele dentare, dar există diferite ipoteze. De exemplu, ipoteza "modelului clonal" pune această diferențiere a formei coroanelor pe seama epiteliului, care "comandă" celulelor ectomezenchimale să se orienteze astfel încât să confere o formă individuală fiecărui dinte.
5. Faza coronară - se diferențiază ameloblastele și odontoblastele, care vor compune dentina și smalțul. 6. Faza radiculară - se diferențiază cementoblastele, care vor compune rădăcina. Erupția dentară reprezintă procesul prin care dintele este împins prin arcadă și devine vizibil în cavitatea bucală. De asemenea, mecanismul este dezbătut : unii consideră că dintele este împins în cavitatea bucală datorită creșterii rădăcinii, alții "blamează" presiunea vasculară, iar cea de-a treia teorie are la bază ideea că dintele erupe datorită creșterii osului alveolar din jurul dintelui.
Comentarii