Tratamentul fluorozei dentare

tratament fluoroza dentaraFluoroza dentară este o tulburare de dezvoltare a smalțului dentar cauzată de expunerea timp îndelungat la concentrații mari de fluor, în principal în primii 8 ani de viață, atunci când dinții permanenți se află în perioada de dezvoltare. Este un defect de formare și dezvoltare a dintelui ce afectează estetica danturii și care se prezintă sub formă de pete pe suprafața smalțului. Riscul de supraexpunere la fluor poate să apară la orice vârstă, însă este mai crescut la vârste mai mici.

fluorozaFluoroza apare cel mai frecvent sub forme ușoare, manifestându-se clinic sub formă de dungi albe mici sau pete în smalțului dintelui, cel mai adesea fiind greu de observat cu ochiul liber. În forma sa cea mai severa, acest defect modifica aspectul dintelui prin schimbarea culorii și prin pătarea acestuia în galben spre maro închis. Petele lăsate de fluoroză sunt permanente și se poate întuneca în timp ele putând beneficia de tratament specializat.

 Tratamentul fluorozei dentare:

Tratamentul cosmetic al fluorozei dentare poate fi realizat doar de către medicul stomatolog, iar costurile și reușita acestuia variază în funcție de gradul de afectare.

În cazul unei forme ușoare de fluoroză se poate realiza albirea dinților sau se pot utiliza diverse metode de microabraziune a smalțului pentru îndepărtarea petelor inestetice.

În situația în care s-a ajuns la o formă mai severă și defectele estetice s-au complicat cu apariția afectării structurii smațului, se apelează la reconstrucția dentară. Se pot realiza fațete sau coroane de acoperire și restaurarea directă cu materiale compozite.

avantaje fatete ceramica1. Fațetele dentare: reprezintă una dintre cele mai utilizate și mai estetice variante de tratare a fluorozei dentare severe. Această procedură constă în prepararea dintelui prin îndepărtarea a mai puțin de 1 milimetru de smalț afectat din suprafața vestibulară a dinților. Apoi medicul stomatolog va lua o amprentă a dintelui preparat cu ajutorul căreia, tehnicianul dentar va realiza fațete dentare care să arate și să se potrivească perfect.

2.Coroana dentara de acoperire: în acest caz, medicul stomatolog va șlefui mai multe suprafețe ale dintelui și pe această preparație va plasa o coroană dintr-un material fizionomic. Aceasta este cea mai invaziva modalitate de tratare a fluorozei dentare.

restaurarecompozit3.Restaurarea directă cu materiale compozite: această procdură este asemănătoare cu cea a fațetelor dentare. Se urmează aceiași pași, însă diferențe este că în cazul acestor retaurări, dintele preparat de medic nu va mai fi amprentat. Medicul stomatolog va umple spațiu creat prin îndepărtarea smalțului afectat cu ajutorul materialelor compozite direct, în cabinet, în aceeași ședință. În efectuarea acestor restaurări directe se utilizează materiale de culoare asemănătoare smalțului, cu estetică foarte bună, care refac în totalitate aspectul danturii.

Comentarii