Gangrena pulpară constituie mortificarea septică( în prezenţa bacteriilor) a pulpei dinţilor temporari şi permanenţi care se tratează endodontic prin îndepărtarea ţesutului necrozat şi infectat, prelucrarea şi sterilizarea cavităţilor eliberate, aplicarea obturaţiei de canal şi refacerea coronară. După tratamentul gangrenei totale dintele este devital (mort) pentru că toată pulpa este afectată şi trebuie îndepărtată. Un dinte devital, chiar şi cu un tratament endodontic şi protetic corect efectuate, devine în timp casant, îşi pierde rezistenţa, fiind predispus la carii şi traumatisme masticatorii. Astfel, este important să se depisteze o gangrenă în stadiile incipiente,de gangrene parţiale, când sunt eficiente tratamente mai conservatoare şi pot fi evitate complicaţiile. Complicaţiile gangrenei pulpare apar atunci când este cuprinsă pulpa corono-radiculară în totalitate şi are loc trecerea procesului infecţios dincolo de apex, în spaţiul periodontal, unde produce inflamaţia parodonţiului apical sau interradicular. Aceste complicaţii se pot extinde local, regional sau chiar sistemic( boala de focar) şi se împart în două mari categorii:
- Complicaţiile gangrenei pulpare comune dinţilor temporari şi permanenţi:
- Parodontita apicală acută, simptomatică, care evoluează pe parcursul mai multor stadii: stadiul endoosos (neexteriorizat)- sub formă hiperemică, seroasă sau purulentă, când durerea este atroce, stadiul subperiostal( preexteriorizat)- durerea începe să scadă în intensitate, stadiul submucos- se formează abcesul prin
detaşarea mucoasei de os, scade presiunea şi durerea devine o simplă jenă, stadiul de fistulizare spontană- se elimină în exterior colecţia purulentă. Uneori se poate agrava situaţia prin inflamaţia de vecinătate a părţilor moi faciale (celulită), mai ales la dinţii permanenţi.
- Parodontita apicală cronică, asimptomatică: primul puseu al parodontitei apicale acute este însoţit de o durere importantă care pe măsură ce se realizează drenajul diminuă şi apoi dispare iar parodontita apicală acută se cronicizează. Forma cronică nu este dureroasă decât în timpul episoadelor de reacutizare.
- Granulomul şi chistul periapical: apar prin înlocuirea ţesutului osos de la vârful rădăcinii dintelui cu ţesut de granulaţie, care constituie o metodă de apărare a organismului în faţa unui corp străin.
- Abcese ale lojilor faciale: răspândirea infecţiei la părţile moi înconjurătoare( planşeu bucal, obraji, buze) care sunt rare la dinţii temporari şi apar doar pe fondul unor alte afecţiuni sau situaţii care duc la scăderea imunităţii organismului.
- Boala de focar: stare patologica caracterizata printr-o mare diversitate de afectări functionale si alterari organice tisulare, din cauza unor focare cronice de infectie, din care episodic se disemineaza în organism pe cale sanguină, nervoasă sau digestivă diverşi microbi, toxine microbiene, produsi toxici de dezagregare septica tisulara, alergeni endo si exogeni, care generează un tablou vast de manifestari disfuncţionale si lezionale.
2. Complicaţiile gangrenei pulpare specifice dinţilor temporari:
- Afectarea resorbţiei radiculare fiziologice: se modifică tiparul şi viteza de resorbţie a rădăcinii dinţilor temporari. Viteza se poate mări sau micşora, iar tiparul este pe suprafaţa externă sau internă a rădăcinilor, nu la apex aşa cum se întâmplă în mod normal.
- Sindromul dentar Turner (hipoplazia de smalţ de cauză locală): inflamaţia periapicală de la rădăcina dintelui temporar interferă cu formarea corectă a smalţului dintelui permanent în timpul odontogenezei. La erup
ţia dintelui permanent se pot identifica zone de hipoplazie şi hipomineralizare, colorate alb-gălbui sau maroniu, pe suprafaţa coroanei, cu grade diferite de gravitate. Aceste zone nu se pot apăra eficient în faţa atacului acid din mediul oral şi pe ele se vor grefa frecvent carii, în lipsa unor mijloace adecvate de igienă orală.
- Chistele pericoronare ale dinţilor permanenţi: se formează prin lezarea sacului folicular al dintelui permanent din cauza procesului infecţios întreţinut de dintele temporar cu gangrenă complicată sau din cauza unui tratament endodontic intempestiv.
Comentarii