Detartrajul este o manoperă profilactică prin care se îndepărtează placa dentară şi depozitele de tartru, prin care se obţin de asemenea suprafeţe netede, neretentive pentru placa bacteriană.
Ce este tartrul?
Tartrul dentar este un complex oragano-mineral ce aderă de suprafaţa dentară precum şi alte structuri solide orale, cum ar fi: lucrări protetice, aparate ortodontice şi rezultă din mineralizarea plăcii bacteriene.
Tartrul are o suprafaţă rugoasă, acoperită de un strat de placă bacteriană nemineralizata, diferită în zona supra şi subgingivala. Tartrul supragingival sau tartrul salivar este un depozit organo-mineral de culoare albă-galbenă, de consistentă mai redusă iniţial, după depunere devine moale şi se disloca cu uşurinţă. Tartrul subgingival sau tartrul seric are culoare maroniu închis până la negru cu o consistentă crescută, greu de dislocat, foarte aderent în cele mai multe cazuri. Pentru mai multe detalii despre cum se formează, de ce este daunător si cum il putem preveni vă recomand şi articolul ” Tartrul- cum apare si cum il putem combate”
Detartrajul manual
Deoarece este o manoperă sângerândă, detartrajul subgingival în mod special este necesar să fie urmat de un tratament cu antibiotic la bolnavii cu maladii cardiace congenitale, reumatism articular acut, sau alte boli la care pot apărea însămânţări microbiene produse de detartraj prin bacteriemie.
Ce instrumentar folosim la detartrajul manual şi cum îl folosim?
Alegerea intrumentarului de detartraj este un pas foarte important pentru o reuşită cu un minim efort depus de medicul dentist ce trebuie să menţină o postura cât mai ergonomică în timpul actului stomatologic. Detatrajul supragingival se va realiza fie cu seceri, fie cu chiurete de detartraj. Detartrajul manual subgingival se realizează cu chiurete universale sau speciale pentru detartraj sau cu pile şi razuse subgingivale.
Controlul instrumentelor de detartraj asigura fixarea instrumentarului între degetele medicului pentru alegerea unui bun punct de sprijin pe arcada dentară. Instrumentarul de detartraj trebuie utilizat în aşa fel încât să permită o bună sensibilitate tactilă, deplasarea cu uşurinţă în toate direcţiile cerute de actul terapeutic pentru a evita încordarea şi oboseală musculara precum şi deraparea şi traumatizarea părţilor moi sau a dinţilor vecini.
Detartrajul cu ultrasunete
Este un antemergator al detartrajului manual pe care îl poate înlocui. Aplicabilitatea detartrajului cu ultrasunete se realizează în mod special pentru tartrul supragingival şi mai puţin pentru cel subgingival. Există două tipuri principale de aparate de detartraj cu ultrasunete:
• Aparate piezoelectrice
• Aparate magnetostrictive
Dintre cele două tipuri, aparatele piezoelectrice sunt tolerate mai bine de către bolnavii cardiaci, purtători de pacemaker cardiac şi tind să le înlocuiască pe cele magnetorestrictive. Partea activă prezintă una dintre următoarele forme: spatulă, secera şi sondă. La pacient, aceasta se poziţionează paralel cu suprafaţa dintelui, iar deplasările se vor face tot paralel cu suprafaţa dentară cu o mică presiune din partea medicului.
Când indicăm detartrajul cu ultrasunete?
- Tartrul supragingival
- Pete colorate pe smalt
- Tartrul din şanţul gingival
- Gingivostomatia ulcero-necrotică, cu depozite de tartru
- La bolnavii hemofilici, fiind mai puţin traumatizant decât cel manual
- În intervenţii chiruigicale, în cazul unor depozite foarte aderenţe
Tendinţa actuală este de înlocuire a detartrajul manual cu cel cu ultrasunete, acesta din urmă fiind un mijloc modern, ergonomic şi mult mai eficient pentru îndepărtarea tartrului. De asemenea detartrajul cu ultrasunete este mai puţin dureros, mai bine suportat de către pacienţi şi mai puţin traumatizant asupra structurilor dentare decât detartrajul manual.