cheia de culori dentareRestaurarile integral ceramice sunt considerate cele mai estetice, reprezentand cea mai potrivita alegere pentru a obtine aspectul natural al dintilor. Cele care nu au suport metalic ofera o estetica superioara deoarece nu exista riscul ca metalul sa transpara prin grosimea stratului de ceramica si previn aparitia unei eventuale reactii alergice. Una dintre cele mai importante etape in realizarea unei lucrari ceramice si mai ales atunci cand pretentiile estetice sunt maxime este alegerea culorii care sa refaca aspectul natural al dintelui restaurat. Alegerea culorii viitoarei lucrari ceramice se face cu cheia de culori dentare.

 

albire dentaraDe obicei, alegerea culorii potrivite o face medicul stomatolog impreuna cu pacientul, dar uneori poate participa si tehnicianul dentar, el fiind cel care va confectiona piesa protetica finala. Principiul de baza care trebuie respectat atat in alegerea culorii cat si a formei si dimensiunii lucrarii ceramice este ca aceasta sa fie cat mai putin vizibila in cavitatea bucala, adica sa intre in armonie cu dintii naturali de pe arcade. Tocmai de aceea nu este indicata alegerea unei nuante prea albe in speranta ca dintii artificiali vor fi „mai frumosi” ca inainte! Un dinte mai alb decat vecinii lui nu face altceva decat sa accentueze aspectul „de artificial” iar acesta este ultimul lucru care se doreste atunci cand se executa o lucrare protetica. Daca se doreste o nuanta mai alba se poate recurge la albirea preliminara a dintilor pana la un nivel dorit de pacient sau pana la nivelul maxim la care se poate ajunge. Culoarea viitoarei lucrari protetice se va ghida dupa albul obtinut in urma albirii dentare.

Iata cateva aspecte pe care medicul stomatolog le are in vedere atunci cand trebuie sa aleaga culoarea potrivita din cheia de culori dentare:

  • Dintii nu sunt monocromatici, astfel incat se folosesc in mod obisnuit mai multe nuante pentru a obtine aspectul natural.  Un dinte natural prezinta nuante mai inchise in partea dinspre gingie si nuante mai deschise spre varf.
  • Nu toti dintii au aceeasi culoare naturala. Dintii frontali sunt mai deschisi decat dintii laterali (premolari si molari) iar in cadrul grupului frontal caninii sunt mai inchisi decat incisivii, iar incisivii laterali mai deschisi decat incisivii centrali. Atunci cand dintii ramasi au nuante diferite, lucrarea protetica va avea o culoare asemanatoare cu dintii din apropierea sa.
  • Se pot imita diverse coloratii prezente pe dintii naturali, daca nu se doresc sau nu pot fi indepartate prin periaj profesional sau albire: coloratia nicotinica intalnita la fumatori, coloratii maronii cauzate de tartru si altele. Exista mai multe nuante de maroniu a ceramicii in acest sens.
  • Cu ajutorul ceramicii de culoare roz se poate reda aspectul natural al gingiei, pentru a evita aspectul alungit al dintilor.

  Pana in momentul de fata nu s-a conceput un sistem standard de masurare si determinare a culorii dentare. Cel mai cunoscut si mai folosit este VITA. Cheia de culori a acestui sistem imparte sistemul vitaculorile dentare in 4 nuante de baza:

  • A (rosu maroniu)
  • B (galben rosiatic)
  • C (gri)
  • D (gri rosiatic).

In grupa A exista 5 nivele de luminozitate. Grupele B, C si D au, fiecare, cate 4 nivele.

Care sunt etapele stabilirii culorii unei lucrari protetice?

  1. harta de culori dentareSe alege din cheia de culori nuanta care se aseamana cel mai bine cu restul dintilor prezenti pe arcade sau cu dintii din vecinatate.
  2. Se noteaza nuantele prezente in diferitele parti ale dintilor( la colet, mijloc si la varf), apoi se traseaza „o harta” de culori, stabilind ce nuante se vor pune in fiecare zona a dintilor artificiali.

Spre exemplu, in imaginea alaturata, se observa ca in zona coletului s-a ales nuanta cea mai inchisa, C2, la mijloc o nuanta putin mai deschisa, C1, iar la varful dintelui s-a optat pentru o nuanta transparenta, T.

 

 

3. Se transmit tehnicianului dentar toate acesta informatii, completate de alte aspecte referitoare la forma, marimea si pozitia dintelui care urmeaza a fi restaurat.