Diga reprezintă unul dintre sistemele de izolare cel mai frecvent folosite, cu utilizare in special in endodontie si restaurări coronare, pentru a asigura controlul aproape perfect al umidităţii si sângerărilor in scopul obţinerii unui tratament cât mai corect. În cele ce urmeaza vom detalia ce conţine o trusă completă de digă (izolare cu folia elastica).

kit diga stomatologie

Asadar, ce contine o trusa completa de diga?

  • Folia de digă: confecţionată din cauciuc special, trebuie menţinută în condiţii de întuneric şi temperatura scazuta pentru a nu apărea fenomenul de îmbătrânire prematură.
Folia elastica pentru izolarea cu diga

se livrează sub formă de pătrate preformate sau sub formă de rulouri din care se taie transversal dimensiunea necesară; pot fi şi gata ambalate, sterilizate, în plicuri individuale. Grosimea variază: subţire (0,15 mm), medie(0,20 mm), groasă(0,25 mm), extragroasa (0,30 mm), special-groasă(0,35 mm). Sunt recomandate cele cu grosime medie, deoarece cele subţiri, deşi au avantajul de a trece mai uşor prin spaţiile interdentare, au tendinţa de a se rupe mai uşor, iar cele foarte groase tensionează clemele de fixare şi le va disloca. Click aici pentru detalii si pret Set complet diga stomatologie 15 piese! Sunt preferate cele de culori închise (verde, albastru) pentru a crea contrast şi a favoriza vizibilitatea. Folia are in general o faţă lucioasă şi una mată, cea din urmă reflectă mai puţin lumina, deci se va poziţiona spre exterior.rama metal kit diga stomatologie  

  • Rama de întindere: scopul lor este de a fixa şi menţine marginile foliei. Există mai multe tipuri:

• în formă de “U” (tip YOUNG)- metalică, radioopacă, cea mai răspândită; • în formă de “U” (tip STAR VISI)- plastică, radiotransparenta; • tip NYGAARD OSTBY- are contur închis, poligonal, din material plastic, radiotransparenta • tip SAUVEUR- este o ramă articulata din plastic;  

  • Clemele de diga: au rol în ancorarea foliei de digă şi menţinerea fixă în jurul dintelui, forţând în acelaşi timp retractia marginii gingivale. Clemă este formată din două braţe care se plasează pe feţele opuse ale coroanei, vestibular şi oral, între convexitatea maximă coronară şi marginea gingivală; braţele sunt unite printr-un arc de oţel care înconjoară coroana.
  • Braţele se termină prin 4 pinteni, care vor asigura contactul în 4 puncte ale clemei cu dintele, prevenind torsionarea clemei. Acestea nu trebuie să depăşească limita mezială şi distală, deoarece se poate traumatiza gingia sau nu se va mai obţine etanseitate. Braţele clemei pot prezenţa sau nu aripioare (prelungiri laterale ce realizeaza retractia suplimentară a marginii gingivale).
  • În tehnicile endodontice se preferă clemele cu aripioare, în timp ce în tehnicile de restaurare coronară se prefer cele fără aripioare.
clema 3 kit diga stomatologie

  Există o multitudine de forme şi dimensiuni de cleme, deşi unele se pot adapta pentru dinţi diferiţi ,cu foarte mici modificări. Cele mai uzuale sunt (în sistemul IVORY): • IVORY nr. 0 - pentru incisive şi canini, când dorim izolari multiple; • IVORY nr. 1- pentru premolari; • IVORY nr. 9- pentru incisivi şi canini, când dorim izolare unică; • IVORY nr. 14- pentru molari, dinţi parţial erupti sau cu distructii coronare mari; • IVORY nr. 26- pentru molari cu talie mare;  

Echipament auxiliar: perforator, pensă, şerveţele de hârtie absorbantă, lubrifiant, accesorii de ancoraj.cleste perforator diga stomatologie

Perforatorul - cel mai ultilizat este modelul AINSWORTH. Cu ajutorul acestuia se execută orificii de dimensiuni diferite, corespunzătoare dintelui pe care dorim să-l izolăm.  Prezintă un platou rotativ, cu 5 sau 6 dimensiuni de orificiu (cel mai mic pentru incisivii inferiori, apoi superiori, canini, premolari, molari superiori, molari inferiori şi al 6-lea pentru dinţi cu volum anormal).

Pensă de aplicare a clemelor

- cel mai utilizat este modelul STOKES.cleste diga stokes Şerveţelele de hârtie absorbantă se plasează sub folie, între ea şi tegumentul pacientului pentru a preveni reacţiile alergice, a absorbi transpiraţia şi salivă scursa pe la comisuri, a amortiza acţiunea de instalare a digii şi de a oferi confort pacientului. Lubrifiantul este în general hidrosolubil pentru a facilita angajarea marginilor foliei prin spaţiile interdentare. Accesoriile de ancoraj sunt firul de bumbac, inelele de cauciuc (folosite interdentar) sau pene interdentare.  

Verifica promotiile actuale din categoria Izolare - Diga!

Ce contine o trusa completa de diga?

 

Comentarii