Educatia in privinta igienei dentare in Romania

Este putin cunoscut ,mai ales in Romania,faptul ca igiena dentara, in afara implicatiilor directe cum sunt respiratia urat mirositoare (cunoscuta si ca Halena fetida), modificari cromatice ale tesuturilor dentare (ingalbenirea dintilor), riscul crescut de aparitie a cariilor sau a gingiilor sangerande  joaca un rol important si asupra sanatatii generale a organismului, putand fi un factor cu impact foarte mare sau chiar declansator a unor boli precum afectiunile cardiovasculare , sarcini cu complicatii sau dobandirea diferitelor forme de infectii virale. Daca cea mai mare parte a populatiei traieste cu impresia ca un simplu periaj cu o anumita pasta de dinti este suficient tot mai multe studii dovedesc contrariul.  Este important ca inca de la inceput sa stabilim si sa acceptam faptul ca igiena orala oricat de riguroasa si corecta ar fi nu este completa fara un control periodic facut de un specialist (in cazul de fata stomatologul), cel putin de 2 ori pe an sau de cate ori avem indicii ale unei igiene deficitare precum: respiratie urat mirositoare care persista si/sau revine la un timp relativ scurt dupa manoperele uzuale de igiena , sensibilitate dentara la cald si rece , gingii imflamate sau care sangereaza „ fara motiv” sau la stimuli de natura fizica de mica intensitate cum e periajul dintilor , modificari ale structurilor dentare ,s.a.m.d. Luand ca exemplu statele dezvoltate putem intocmi un plan al carui scop sa fie o igiena orala pe cat se poate de corect realizata avand in vedere toti factorii care pot interveni in realizarea acestui scop :

  • Periutele de dinti, electrice sau normale. Dupa folosire se vor depozita cu partea activa in sus pentru a facilita uscarea, acoperita sau chiar izolata prevenind astfel dezvoltarea microorganismelor in acest mediu ideal pentru culturile bacteriene.
  • Pastele de dinti. Cu o gama din ce in ce mai mare de arome si metode prin care pasta de dinti intervine in igiena poti ajunge la concluzia ca decizia este greu de luat sau la concluzia eronata ca nu conteaza ce pasta folosesti atat timp cat gama de produse este atat de dezvoltata.  Adevarul este undeva la mijloc. In ceea ce priveste momentul alegerii, este suficient ca acea pasta de dinti sa fie aprobata de o unitate autorizata precum Asociatia Medicilor Dentisti din Romania si ca pasta de dinti sa contina la baza fluor, recunoscut pentru rolul sau in preventia cariei si a formarii tartrului.  Mai corect o pasta de dinti va fi aleasa dupa nevoiile individuale , astfel cei cu probleme parodontale sau predispusi la astfel de afectiuni vor alege o pasta care sa combata aceste boli.
  • Periajul in sine va avea o durata de minim 3 minute de cel putin 3 ori pe zi , dupa mesele principale si inainte de culcare. Cu aceeasi tema recomandam: "Cum sa realizam un periaj eficient "
  • Ata de uz dentar ; Trebuie realizat faptul ca periuta de dinti indiferent de model,lungimea perilor sau forma acestora nu pot ajunge in toate locurile unde se pot depozita resturi alimentare sau particule de alta natura , cum sunt spatiile interdentare. Utilizata de mai putin de 70% din populatia Romaniei ata dentara intervine in aceste zone cu mare succes prevenind formarea placii bacteriene , unul din factorii principali incriminati in aparitia cariei dentare.
  • Apa de gura; Folosita mai des decat ata de gura dar tot nu suficient ,apa de gura reprezinta in primul rand o metoda ideala pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor in cavitatea bucala. In alegerea apei de gura vom opta pentru un produs ce contine o substanta antiseptica cu un spectru cat mai larg. Se va folosi de cel putin  2 ori pe zi timp de 30-40 secunde.

igiena dentaraIn alta ordine de idei, igiena orala reprezinta un mod de viata ale carui repercursiuni in cazul neglijentei  pot fi dintre cele mai neplacute , singura metoda pentru a dobandi o buna calitate a statusului dentar este reprezentata de o buna educatie in ceea ce priveste igiena orala. Este bine cunoscut faptul ca in Romania igiena orala ocupa primul loc in cazul problemelor de natura dentara.

Comentarii

Articole similare

Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară se caracterizează printr-o durere dentară paradoxală, fără prezența unei leziuni carioase, deoarece canaliculele dentinare care traversează dentina sunt deschise larg...
Preventia paradontozei
Preventia paradontozei
Una dintre cele mai întâlnite şi temute boli ale cavităţii orale este parodontoza (cunoscuta popular si ca paradontoza). Cele mai grave probleme intalnite in această afecţiune sunt legate de...
Fluorizarea profesionala
Fluorizarea profesionala
Fluorizarea profesională este procedura stomatologică cu cel mai bun rezultat în prevenirea cariei dentare , fluorul fiind până în prezent singurul element cu proprietăți carioprofilactice certe ,...