Periajul dentar zilnic reprezintă mijlocul cel mai des folosit de îndepărtare a plăcii bacteriene depuse pe suprafaţa structurilor orale şi astfel de prevenire a îmbolnăvirii acestora (carie, boala parodontală). Acesta constituie măsura profilactică cel mai uşor de învăţat şi aplicat de către majoritatea oamenilor deşi cei mai mulţi dintre noi nu stim cum sa realizam un periaj eficient: fie lăsăm suprafeţe dentare necurăţate, fie acordăm un timp prea scurt periajului , fie nu aplicăm destul control asupra tehnicii şi efectuăm un periaj cu mişcări automate, ineficient, uităm să schimbăm periuţa la intervalul recomandat sau şi mai grav uităm efectuarea celor 2 şedinţe obligatorii de periaj zilnic ,dimineaţa, înainte sau după micul dejun şi seara, înainte de culcare. Să vedem de ce avem nevoie şi care sunt paşii de urmat pentru a efectua un periaj dentar corect, deci eficient. Avem nevoie să ne procurăm o periuţă şi o pastă de dinţi. Se acceptă orice tip de periuţă care permite abordarea cu uşurinţă şi confortabil a tuturor suprafeţelor dentare. Majoritatea sunt confecţionate din filamente cu orientări diferite, din nylon sau fire de păr natural ,cu vârfurile rotunjite. Acestea au un indicator al durităţii perilor( dur,mediu şi soft). În general se recomandă alegerea unei periuţe de duritate medie care va curata eficient şi nu va leza gingia .Dacă vă confruntaţi însă cu afecţiuni ale structurilor orale ,spre exemplu boli ale parodonţiului, sensibilitatea gingivală accentuată medicul dentist este cel în măsură să vă recomande periuţa potrivită situaţiei dumneavoastră. O altă alegere asupra căreia trebuie să ne oprim este dacă să folosim o periuţă manuală sau una electrică .Se pare că atâta timp cât avem o tehnică corectă de periaj şi un timp suficient ambele periuţe sunt eficiente. Vom alege, aşadar, o periuţă adaptată nevoilor noastre: ca duritate, mărime( cele cu capul mai mic sunt accesibile mai uşor în zonele distale greu de abordat), manuală sau electrică, cu mâner care să faciliteze priza, cu impresiuni digitale sau striaţii care previn deraparea în timpul periajului.
Este ideal să ne periem dinţii după fiecare masă sau gustare consumată în cursul unei zile, dar dacă acest lucru nu este posibil trebuie să respectăm măcar cele 2 şedinţe obligatorii de periaj dentar dimineaţa şi seara ,iar în cursul zilei putem apela la alte mijloace auxiliare de curăţire ,precum apa de gura, guma de mestecat ,consumul unor alimente detergente (fructe si legume crude) . O şedinţă de periaj durează aproximativ 3-5 minute ,interval foarte important de respectat pentru a avea timpul necesar curăţirii tuturor suprafeţelor corespunzător şi să evităm efectuarea unui periaj superficial şi nesatisfăcător. Pentru a ne asigura acest interval de timp o idee buna ar fi aceea de a ne peria dinţii în timp ce ascultăm melodia preferată! Având în vedere că durata media a unei melodii este cuprinsă între 3-5 minute ,la sfârşitul acesteia vom şti că am acordat suficient timp periajului. Eficient şi relaxant! Cum sa realizam un periaj eficient? Paşii de urmat pentru un periaj corect: • Aplicăm o cantitate mică din pasta de dinţi aleasă pe periuţă ,fără a o umezi înainte. Există o mare varietate de paste de dinţi şi de producători din care să alegeţi ; în general orice pastă este eficientă dacă avem o tehnică de periaj eficientă. • Aşezăm periuţa de-a lungul marginii gingiei în unghi de 45 de grade. Periuţa să atingă atât dinţii, cât şi gingia. Vom începe curăţirea maxilarului superior şi apoi a celui inferior, din zonele distale ( de la dinţii posteriori) către dinţii frontali. • Curăţăm un grup de 2-3 dinţi simultan, “măturând” suprafeţele dentare dinspre zona cervicală (la colet) către marginea liberă a dinţilor. Pentru fiecare suprafaţă a fiecărui grup se executa 8-10 mişcări. Vom curăţi astfel suprefetele vestibulare(care privesc spre obraji) şi orale( care privesc spre limbă) . • Pentru suprafeţele orale ale dinţilor frontali vom plasa periuţa vertical şi vom executa mişcări de tracţiune (tragere) dinspre gingie spre marginea liberă a dinţilor. • Pentru suprafeţele ocluzale ,care intervin în masticaţie, vom realiza 8-10 mişcări circulare pentru fiecare grup de dinţi .Periajul se realizează prin deplasarea periuţei în zona imediat învecinată, mentinand-o şi pe jumătate din zona anterior curăţată. • După ce am terminat de periat toţi dinţii, să nu uităm de celelate suprafeţe orale cu care aceştia vin în contact. Vom peria faţa dorsală ( superioară) a limbii cu capul opus perilor, pentru a îndepărta bacteriile şi reziduurile alimentare care pot cauza un miros neplăcut. La fel vom proceda şi cu palatul dur şi faţa internă a obrajilor. • Urmează clătirea viguroasă a gurii şi am terminat. Rămân totuşi zone greu accesibile periuţei dentare, precum spaţiile interdentare, asa că pentru o curăţare ideală este necesară si aplicarea mijloacelor auxiliare periajului : aţa dentară si apa de gură.
Nu există dinți sănătoși și un zâmbet frumos fără gingii sănătoase. Gingiile reprezintă țesutul moale, ferm atașat de coletul dinților și de osul alveolar( suportul dinților),care prezintă o...
Comentarii