Aparatul dentar invizibil

Pentru pacienţii mai pretenţioşi care se confruntă cu malpoziţii dentare, tulburări oincognitocluzale şi estetice asociate acestora, stomatologia modernă vine cu o inovaţie în domeniu: aparatul dentar invizibil. Aparatele dentare menite să corecteze înghesuirile, spaţierile dentare, arcadele înguste, dezvoltate incomplet sau disproporţionat una faţă de cealaltă, se încadrează în două mari categorii:  fixe şi mobile. Aparatul dentar invizibil sau incognito constituie o variantă de redresare ortodontică fixă concepută pentru cei care refuză aplicarea de brackeţi şi sârme metalice pe faţa vestibulară a dinţilor din considerente estetice. Chiar şi în comparaţie cu aparatele dentare vestibulare care înlocuiesc brakeţii metalici cu unii concepuţi din materialemaxilar incognito mai fizionomice precum ceramica, compozitul sau fibra de sticlă, aparatul invizibil este net superior. Principala deosebire dintre această variantă modernă şi aparatele clasice o constituie locul poziţionării aparatului: pe faţă internă (linguală) a dinţilor. Deşi se aseamănă ca şi structură şi mod de acţiune cu variantele clasice vestibulare, atunci când vorbim despre aparatele invizibile tehnica de aplicare a acestora pe suprafeţele dentare diferă, întrucât nu se aplică braket cu braket ci printr-o tehnică indirectă. Care sunt avantajele tratamentului ortodontic cu aparat dentar invizibil?

  • principalul avantaj pe care aceste tratamente ortodontice îl oferă este ceaparatinvl despre care am vorbit deja mai sus, estetica ireproşabilă.
  • este cunoscut faptul că în timpul purtării aparatelor ortodontice, suprafeţele dentare pe care au fost aplicaţi brakeţii pot suferi leziuni inestetice de decalcifiere( pierderea unor cantităţi variabile de calciu din structura dură). Acestea nu reprezintă un factor de analizat în cazul aparatelor aplicate pe faţă internă a dinţilor, întrucât aici dinţii sunt scăldaţi de salivă, bogată în substanţe minerale şi astfel este favorizată remineralizarea leziunilor determinate de adezivii care lipesc brakeţii pe dinţi. Totodată, chiar dacă vor rămâne unele pete albe de demineralizare acestea nu se vor vedea la îndepărtarea aparatului, fiind situate pe faţa internă a dinţilor.
  • grija pentru igiena orală trebuie să fie una constantă în cazul purtătorilor de aparate ortodontice şi în acest sens tot saliva este cea care vine în ajutor prin spălarea şi leziuniîntreţinerea autocurăţirii pe feţele orale unde este aplicat aparatul dentar invizibil.
  • riscul de apariţie a proceselor carioase grefate pe leziunile de demineralizare este mai mic, tot prin prezenţa benefică a unei cantităţi mai mari de salivă în aceste zone.

O variantă specială de aparat invizibil care merită menţionată este aparatul Incognito. Acesta este un aparat personalizat, întrucât brakeţii lui se toarnă după amprenta dinţilor pe care vor fi incognito1aplicaţi. Fiecare suprafaţă dentară are o morfologie diferită, chiar şi la acelaşi pacient. Aplicarea unor brakeţi standardizaţi necesită un efort de acomodare din partea pacientului( dificultăţi de vorbire şi mişcare a limbii) în primele săptămâni de purtare a aparatului. În cazul aparatului incognito, acest efort este minim, pentru că brakeţii personalizaţi, confecţionaţi din aur, au grosimi foarte mici şi se adaptează perfect suprafeţelor dentare. Este folosit aurul deoarece oferă rezistenţă bună chiar şi în cazul unor dimensiuni reduse şi este un material maleabil. Pentru confecţionarea unui aparat incognito sunt necesare un set de radiografii şi studii amănunţite, scanare computerizată a dinţilor prin sistemul modern CAD CAM. Controalele stomatologice periodice în cazul acestor aparate sunt mai rare, aproximativ la 6 săptămâni, şi perioada totală de tratament este mai scăzută.     articol redactat de Ivanciu Crina

Comentarii

Articole similare