Tratamentul de canal presupune o manoperă de mare finețe prin care se încearcă păstrarea îndelungată a unui dinte pe arcadă, atunci când pulpa acestuia este sever afectată în urma unor carii dentare netratate, în urma unor traumatisme dentare, sau chiar în urma preparării inadevcate a bonturilor protetice. Cauzele distrugerii pulpei dentare (nervului) pot fi numeroase, dar consecința de temut este aceeași, adică propagarea micoorganismelor din cavitatea bucală în spațiul periodontal (în alveola dentară, în jurul dintelui), cu dezvoltarea unei infecții în jurul rădăcinii dentare, care poate rămâne în spațiul periapical (pulpită acută sau cronică), sau se poate exprima sub forma unui abces dentar. Pentru a evita aceste complicații septice, se recurge la pulpectomie (înlăturarea pulpei bolnave) și umplerea canalalor radiculare cu un material de obturație compatibil. Vă invit să aflați mai multe despre cum decurge ”Tratamentul de canal”. Deoarece anatomia dintelui este variabilă, în funcție de sectorul de arcadă diferă numărul rădăcinilor, al canalelor radiculare, pot apărea canale accesorii etc, ajungem la concluzia că prețul unui tratament de canal nu poate fi fix, prestabilit, ci este suma tuturor tratamentelor premergătoare.
În principiu, prețul se stabilește în funcție de numărul de rădăcini sau de canale, având în vedere că anumite rădăcini pot conține 2 canale radiculare. Astfel, costul tratamentului endodontic se poate estima la următoarele:
- Tratament dinte monoradicular / un singur canal: 300-450 lei
- Tratament dinte biradicular / două canale: 350-500 lei
- Tratament dinte pluriradicular / mai mult de 2 canale: 400-600 lei
În anumite situații, este posibilă reintervenția pe canal, atunci când din diverse motive, obturația nu mai asigură etanșeitatea spațiului periodontal și infecția recidivează. Astfel, costul se va modifica, păstrând criteriul numeric, de bază:
- Retratament dinte monoradicular: 330 - 480 lei
- Retratament dinte biradicular: 400 - 530 lei
- Retratament dinte pluriradicular: 450 - 650 lei
La tratamentul de bază (pulpectomie, obturație de canal) se adaugă și costul eventualelor pansamente medicamentoase cu substanțe speciale antiseptice, care poate însemna un adaos de circa 50 lei / canal. De asemenea, în cazul reintervențiilor, se ține cont de situația particulară din cavitatea bucală a pacientului. La examenul clinic și radiologic, se pot identifica pivoți (metalici sau din fibre de sticlă) ce trebuie îndepărtați, precum și ace endodontice rupte și blocate pe traseul canalului radicular. Înlăturarea acestor obiecte este o procedură ce costă între 100-200 lei. Persistența infecției după 2-3 intervenții pe canal conduce spre o metodă terapeutică mai invazivă, rezecția apicală, prin care urmărește conservarea dintelui pe arcadă și salvarea acestuia de la extracția dentară. Desigur, toți medicii stomatologi au competența de a instrumenta canalele radiculare, dar cei care posedă o supraspecializare în Endodonție și lucrează cu ajutorul microscopului chirurgical (vezi "Microscopul endodontic") au avantajul unei precizii sporite. Este important de știut că prețurile prezentate sunt pur orientative, iar costul final al tratamentului de care aveți nevoie va fi individualizat de către medicul dumneavoastră, în cabinet.