Noi soluţii în tratamentul parodontozei

bolile parodontaleBoala parodontală, denumită frecvent parodontoză, este o afecţiune frecventă la nivel global, ce poate avea efecte negative nu numai la nivelul cavităţii orale, ci asupra întregului organism, de la pierderea danturii la naşteri premature, şi de aceea tratamentul parodontozei este foarte important. Boala parodontală este o inflamaţie şi o infecţie a gingiilor şi a osului alveolar, care susţine dinţii. În prima fază, boala este denumită gingivită, iar mai apoi, dacă progresează, gingiile devin inflamate, roşii, sau chiar sângerează, iar în unele cazuri se ajunge la pierderea dinţilor. Cercetătorii a găsit o nouă metodă de a preveni sau chiar de a suspenda dezvoltarea problemelor la nivelul denturii din cauza bolii parodontale. Oamenii de ştiinţă de la University of Pennsylvania afirmă faptul că blocarea receptorilor moleculari pe care bacteriile îi au drept ţintă la începutul bolii poate opri bacteria să se mai dezvolte în cavitatea bucală. Studiul realizat pe cobai a arătat că această strategie opreşte dezvoltarea bolii sau chiar o previne.

      În trecut, cercetările au arătat faptul că Porphyromonas gingivalis, bacteria asociată cu multe cazuri de parodontoză, ţinteşte un receptor numit C5aR care este prezent în celulele albe sanguine. Receptorul este parte din sistemul imunitar şi poate determina inflamaţie accentuată, care devine din ce în ce mai puternică odată cu creşterea numărului de bacterii din cavitatea bucală, dacă este declanşat. Blocând acest receptor, bacteriile se pot dezvolta, dar fără sa afecteze sistemul imun al organismului.

Un studiu publicat recent arată faptul că la cobaii care nu aveau activ receptorul C5aR nu s-a dezvoltat boala parodontală, şi de asemenea, acestora le lipsea un set de proteine (toll-like proteins-TLR, proteine care sunt responsabile de activarea sistemului imunitar), responsabile cu pierderea osoasă asociată bolii parodontale. Cercetările au arătat faptul că activarea acestor receptorii poate declanşa o inflamaţie, în timp ce blocând doar unul dintre aceştia-C5aR, cu antagonistul lui –C5aRA reduce inflamaţia cu 80%. Administrând cobailor antagonistul receptorului C5aRA la două săptămâni după infectare a redus inflamaţia cu 70%, ceea ce confirmă faptul că blocarea acestor receptori poate avea atât efect terapeutic, dar şi preventiv. Această nouă metodă eficienta in tratamentul paradontozei ar putea revoluţiona lumea stomatologiei, tratând mii de bolnavi . Articolul despre acest studiu a fost publicat in The Journal Of Immunology.

Comentarii

Articole similare

Sinus lifting
Sinus lifting
Sinusurile maxilare reduc din greutatea craniului, secretă mucus şi influenţează fonaţia individului. Sinusul maxilar este o cavitate aeriană situată în grosimea corpului osului maxilar, este...
Ergonomia in endodontie
Ergonomia in endodontie
Ergonomia în stomatologie, protocol în tratamentele endodontice Având în vedere tipul de tratament care se impune unui dinte cu afecţiuni endodontice m-am gândit că ar fi bine la început să punctez...