Chirurgia oro-maxilo-facială este acea diviziune a medicinii dentare care se ocupă cu tratamentul chirurgical al tuturor afecțiunilor din sfera oro-maxilo-facială. Este o ramură medicală complexă care îmbină chirurgia estetică (corectarea surplusurilor ţesuturilor şi anomaliilor dento-maxilare) şi chirurgia oncologică (extirparea tumorilor intraorale, îndepărtarea chisturilor). Chirurgia orală şi maxilo-facială cuprinde tratamentul chirurgical al părţilor moi cervico-faciale, al oaselor craniului visceral, al glandelor salivare, articulaţiei temporo-mandibulare, diformităţilor şi malformaţiilor cranio-faciale, plastia reconstructivă în sfera orală şi maxilo-facială şi tratamentul chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale. Ce face chirugul OMF? Medicul chirurg OMF se ocupă de diagnoza şi efectuarea procedurilor chirurgicale de la nivelul feţei, gurii, dinţilor şi articulaţiilor şi de monitorizarea pacienţilor în perioada de recuperare. Este acea persoană bine instruită care tratează o varietate de boli, defecte și răni din zona capului, gâtului, feței, articulației temporo-mandibulare, arcadelor, țesuturilor dure și moi din sfera oro-maxilo-facială.
Se ocupă cu efectuarea de implanturi dentare, tratarea disfuncțiilor ATM și a diverselor tipuri de durere în zona facială. Tratează tumorile din zona orală și efectuează operații chirurgicale cum ar fi: adiția de grefe de os, sinus lift, rezecție apicală și extracția molarilor de minte. De asemenea, un chirurg OMF are pregătire riguroasă în efectuarea diverselor tipuri de anestezie ceea ce face tratamentul mai puțin dureros și mai sigur. Atunci când medicul stomatolog consideră ca extracția dentară sau orice alt tratament chirurgical sfera orală este foarte dificil și poate cauza probleme, depășindu-i pregătirea în domeniu, va recomanda pacientului să se adreseze medicului chirurg OMF. Pentru a deveni specialist, medicul stomatolog trebuie să urmeze rezidențiatul de chirurgie oro-maxilo-facială pe o perioadă de 5 ani în urma căruia va primi dublă licență: absolvent al Facultății de Medicină dentară și al Facultății de Medicină Generală. Ce implică procedura de sinus lift? Sinus lift este o procedură specială de augmentare osoasă. Se realizează în sinusul maxilarului superior, atunci osul existent nu este suficient pentru inserarea unui implant. Perioadele îndelungate de edentatie, bolile parodontale și alte afectuni dentare duc la deteriorarea suportului osos al dinților. Pentru realizarea unei implantări de succes sunt foarte importante atât cantitatea cât și calitatea osului maxilar. În prezent există numeroase tehnici chirurgicale de efectuare a unei augumentări osoase care se efectuează într-o manieră blândă și nedureroasă. Ce este grefa de os?
Adiția unei grefe de os este o procedură chirurgicală utilizată pentru a creşte cantitatea de os din maxilar/mandibulă. Este o reconstrucție osoasă ce ajută la susţinerea implantului atunci când cantitatea de os nu este suficientă. Grefa de os se poate face înainte sau odată cu implantarea. Această operație chirurgicală implică reconstrucţia maxilarului prin prelevarea unei bucăţi de os din altă parte a corpului, a unui os sintetic sau natural liofilizat şi plasarea acesteia în zona în care urmează a fi plasat implantul. Ce este rezecția apicală? Rezecția apicală este o procedură chirurgicală conservatoare. Se realizează pentru a salva un dinte care, în mod normal, este viabil pentru extracție. Această procedură constă în îndepărtarea vârfului rădăcinii și a țesuturilor înconjurătoare care sunt infectate.
17 feb. 2014

Comentarii