Primul ajutor in cabinetul stomatologic - resuscitarea cardio-respiratorie - fiind conştient de frecvenţa situaţiilor de urgenţă care pot apărea în cabinetul stomatologic şi nu numai, în orice moment al vieţii, am simţit nevoia să vă informez cu privire la atitudinea şi metodele actuale avizate de Crucea Roşie Americană în rezolvarea acestor situaţii. În momentul în care vedeţi o persoana căzută la pământ, aparent inconştientă, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să analizaţi noua situaţie, să asiguraţi zona şi să adresaţi o întrebare persoanei respective. (“Sunteţi bine?”) În cazul în care persoana respectivă nu vă răspunde, sunaţi imediat la 112, apoi verificaţi conţinutul cavităţii bucale (în cazul în care observaţi obiecte sau alimente, îndepărtaţi-le) verificaţi respiraţia şi pulsul victimei pentru nu mai mult de 10 secunde ( priviţi, ascultaţi şi simţiţi). Verificarea respiraţiei se face aducând urechea aproape de nasul şi gura victimei iar pulsul cu 2 degete ( index şi medius) pe gât, în depresiunea dintre trahee şi muşchii gâtului. Putem întâlni mai multe situaţii: 1. În cazul în care victima inconştienţă nu respiră însă are puls, se suspicionează o urgenţă respiratorie moment în care se fac 2 ventilatii ( respiraţie gură la gură) iar dacă pieptul se ridică în cursul acestei manevre, se deschid căile aeriene superioare prin extensia capului pacientului. Dacă pieptul nu se ridică în urma celor 2 ventilatii, se fac 30 de compresii pe piept, se verifică conţinutul cavităţii bucale a pacientului, dacă se găsesc alimente sau orice alt obiect care ar putea obstrua căile respiratorii, se îndepărtează şi se fac încă 2 ventilaţii în urma cărora verificăm dacă pieptul se ridică.
2. Dacă persoana respiră şi are puls, puteţi sta în continuare cu victima, încercaţi să o aşezaţi într-o poziţie care să permită respiraţia facilă şi menţineţi căile respiratorii libere (poziţionare pe scaunul stomatologic în poziţie laterală pentru eliminarea vomei, eventualelor obiecte )
3. În cazul în care victima nu are puls, nici respiraţie, se suspectează o urgenţă cardiacă. Frecventă este situaţia când un copil se prăbuşeşte la pământ fără motiv. Se verifică dacă persoana sângerează abundent după care se masoară din nou pulsul şi respiraţia. În cazul unei hemoragii, în funcţie de localizare. de echipamentele şi de substanţele avute la îndemână în cabinet, se tratează prin compresii pe zona respectivă, eventual ligatură, administrare de vitamina K. În cazul în care pulsul nu a revenit este nevoie de CPR ( RCR- resuscitare cardio-respiratorie) şi/sau AED ( DAE-defibrilator automat extern). AED este indispensabil oricărui cabinet stomatologic. Tehnică CPR ( RCR - Resuscitare Cardio-Respiratorie) : La adulţi, se face pe o suprafaţă a pieptului de 6 cm pătraţi şi constă în 30 de compresii pe piept urmate de 2 ventilaţii ( respiraţie gură la gură sau în cazul în care aveţi o masca, nu ezitaţi să o folosiţi). Rata mişcărilor este de 100 compresii / minut deci nu depăşiţi 3 serii de 30 de compresii într un minut). La copii şi bebeluşi, frecvenţa este de 15 compresii urmate de 2 ventilaţii. AED (DAE Defibrilator Automat Extern) :
- Porniţi aparatul
- Ştergeţi pieptul victimei pana la uscare completă
- Ataşaţi electrozii pe pieptul victimei
- Asiguraţi-vă că nimeni nu atinge victima
- Apăsaţi butonul “Analyze”
În cazul în care pulsul victimei a revenit, se face respiraţie gură-la-gură, câte o ventilaţie la fiecare 5 secunde, iar la copii şi bebeluşi o ventilaţie la fiecare 3 secunde. După 2 minute, deschideţi căile aeriene ale victimei (extensia capului) şi verificaţi din nou pulsul şi respiraţia pentru nu mai mult de 10 secunde, putând apărea din nou toate cele 3 situaţii. În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii în cabinetul stomatologic, nu uitaţi că factorii esenţiali în rezolvarea lor este atitudinea ,calmul şi priceperea de care trebuie să daţi dovadă ca medic sau ca om obişnuit, oriunde.
Comentarii