Gingivita de sarcina

Este una dintre cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se confruntă femeile însărcinate, afectându-le în proporție de peste 50%. Ele acuză, de cele mai multe ori, o sângerare a gingiilor în timpul periajul sau în timp ce mănâncă. Gingiile sunt roșii, umflate, de consistență moale, sensibile la atingere. Pentru a citi despre alte probleme stomatologice din sarcină, click aici. Specific acestui tip de gingivită este mecanismul de producere, la care contribuie mai mulți factori ce se modifică pe perioada sarcinii:

1. Secreția crescută de hormoni estrogeni crește aportul de sânge în toate țesuturile gingie2organismului, deci și la nivelul cavității bucale. Acest lucru determină eritemul (înroșirea) și tumefierea (umflarea) gingiilor gravidei. Din aceste motive, de multe ori gravida evită periajul sau realizează un periaj superficial, pentru a diminua disconfortul, creând un cerc vicios. Igiena precară sporește numărul bacteriilor, care agravează inflamația deja existentă. Semnele clinice de gingivită încep să apară încă din primul trimestru de sarcină, când se intensifică legătura dintre hipotalamus – hipofiză – ovare. Sub influența hipotalamusului (coordonatorul tuturor glandelor endocrine) care produce așa numiții factori de eliberare (gonadotropine releasing hormones - GRH), hipofiza secretă în cantități mari hormoni gonadotropi – FSH (hormonul foliculostimulant) și LH (hormonul luteinizant), stimulând ovarele să sintetizeze principalii hormoni sexuali femini – estrogen si progesteron. hipotalamus Evoluția gingivitei se corelează cu variația secreției acestor hormoni, astfel încât în ultimul trimestru, când nivelul acestora este cel mai mare, inflamația este accentuată, dar se reduce la circa două săptămâni după naștere. Sarcina în sine nu este vinovată de apariția gingivitei, chiar dacă aceste procese interne modifică structura țesuturilor parodontale (cele din jurul dintelui), dar le face mai vulnerabile, mai sensibile la acțiunea bacteriilor care se află, în mod normal, în cavitatea bucală.  2. Igiena este esențială pentru controlul inflamației gingivale. Estrogenii se pare ca au efect de stimulare (acționează ca niște factori de creștere) asupra bacteriilor din cavitatea bucală. gingie inflPe deasupra, gingiile inflamate favorizează retenția alimentelor care asigură condițiile necesare dezvoltării microorganismelor. Așadar, dacă igiena este necorespunzătoare din diverse motive (disconfort, neglijență), bacteriile se vor acumula în număr mult mai mare și vor întreține inflamația. Acestea produc enzime care distrug țesutul conjunctiv, prin urmare gingiile se vor retrage și vor expune suprafața rădăcinilor, iar ligamentele periodontale nu vor mai putea menține dintele în alveolă.  3. S-a demonstrat că în timpul sarcinii sistemul imunitar nu este la fel de eficient. În salivă, precum și în alte secreții (lacrimi, secreție nazală, vaginală) există diverse substanțe antibacteriene (lizozim, peroxidază, anticorpi IgAs) care protejează mucoasele față de acțiunea nocivă a microorganismelor. Se pare că pe durata sarcinii nivelul acestora este mai redus. Cum puteți preveni sau trata gingivita de sarcină? Ca majoritatea bolilor, este mult mai bine să o preveniți decât să o tratați, mai ales că tratamentul curativ al femeii însărcinate este mai delicat, mai dificil. Pentru gingii sănătoase, mențineți o igienă orală cât mai bună, care înseamnă: mama1

  • Periați-vă dinții de minim două ori pe zi, de preferat după fiecare masă, cu o pasta de dinți fără gust, fără miros, mai ales dacă aveți frecvent senzația de greață.
  • Folosiți ața dentară ori de câte ori este nevoie, cel puțin o dată pe zi, deoarece spațiile interdentare sunt locurile preferate ale bacteriilor și inflamația începe, de cele mai multe ori, de acolo.
  • Clătiți-vă gura cu apă de gură cu potențial antibacterian mare, mai ales după episoadele de vărsături.
  • Este foarte indicat să mergeți la stomatolog pentru igienizarea periodică a cavității bucale. Rețineți că proceduri precum detartrajul și periajul profesional sunt total inofensive pentru copilul dumneavoastră și sunt indicate în această perioadă mai mult ca niciodată.

Ce se întâmplă dacă nu tratez gingivita? Dacă ignorați această problemă, există consecințe atât asupra sănătății dumneavoastră cât și a fătului.

  • Inflamația persistentă generează parodontopatii (boli ale țesuturilor din jurul dintelui), cu retracție gingivală, mobilitate dentară și chiar pierderea dinților, lucru absolut nedorit de o femeie tânără.
  • Pe calea leziunilor gingivale care sângerează, bacteriile din cavitatea bucală ajung în circulația sistemică și pe fondul unui sistem imun slăbit sau a unor afecțiuni valvulare cardiace, pot genera endocardită (inflamația stratului intern al inimii).
  • Tot pe cale sanguină, bacteriile ajung la nivelul uterului și declanșează producția de prostaglandine, substanțe proinflamatorii ce pot induce un travaliu și o naștere prematură.
  • Totodată, s-a stabilit că mamele care au probleme cronice ale gingiilor vor avea copii cu o greutate mai mică la naștere.

 Gingivita de sarcina

Comentarii

Articole similare

Istoria periutei de dinti
Istoria periutei de dinti
Periuţa de dinţi face parte din pachetul de îngrijire minimă, cu rolul bine definit de igienizare a cavităţii bucale, găsindu-se în sute de modele pe rafturile magazinelor, adaptate pentru vârstă,...
Istoria pastei de dinti
Istoria pastei de dinti
Pasta de dinți reprezintă, în ziua de azi, un obiect de igienă indispensabil, iar educația privind igiena orală este la un nivel ridicat. Dar care este, însă, originea pastei de dinți? Cum s-a...
Afectiuni dentare in sarcina
Afectiuni dentare in sarcina
Perioada de sarcină produce modificări majore asupra corpului unei femei, care nu ocolesc nici cavitatea bucală. De aceea, este important să cunoașteți manifestările orale ale afecțiunilor asociate...
Remedii naturiste durere de dinti
Remedii naturiste durere de dinti
Cu toţii am experimentat măcar o dată în viaţă sâcâitoarea durere de dinţi, care îţi strică bună dispoziţie, iar dacă apare şi la ocazii importante, sărbători sau vacanţe,se poate transforma într-un...