Cum ma pregatesc pentru Examenul de rezidentiat Medicina Dentara ?
Examenul de rezidenţiat reprezintă o etapă extrem de importantă din cariera unui stomatolog ambiţios, vorbim despre acel moment când alegi una dintre specializările în care îşi împarte informaţia domeniul medicinei dentare. Dificultatea examenului este recunoscută, bibliografia consistentă iar perioada încărcată impusă de job, facultate, licenţă sau viaţă personală pot transforma această etapă într-o adevărată provocare. Însă misiunea nu este imposibilă, drept dovadă stau exemplele celor care au reuşit să depăşească cu brio acest moment dificil.
Administrarea inteligentă a timpului şi a priorităţilor se poate dovedi greu de realizat fără un plan sau un model de urmat.
Acest articol este realizat împreună cu domnul doctor Marius Dobrincu, rezident chirurgie orala si maxilo-faciala la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan" Bucuresti, primul pe listă în anul generaţiei sale, şi încearcă să scoată în evidenţă cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când te pregăteşti pentru examenul de rezidenţiat.
Nimeni nu ne putea ajuta mai mult în realizarea acestui "ghid" şi ţinem să îi mulţumim încă odată pe acesta cale pentru interes şi pentru timpul acordat.
"La propunerea “Doctorului de dinti”, am hotărât să scriu un scurt material în care să împărtăşesc cu cei ce-l vor citi câteva din trăirile mele şi câte ceva din modalitatea mea de abordare a perioadei de învăţat pentru concursul de rezidenţiat. Perioada în care am ales să redactez aceste rânduri nu este întâmplătoare, ci se suprapune aproape simetric cu perioada în care, anul trecut, am fost 100% convins că îmi doresc să dau la rezi şi să încep să mă gândesc la o strategie de abordare"
Totul incepe cu un plan
Se spune că planificarea este cheia succesului în general şi că planurile trebuie începute tot timpul cu rezultatul final prestabilit. " Am cochetat aproape dintotdeauna cu gândul de a face chirurgie şi am realizat destul de repede că lucrurile nu se întâmplă pur şi simplu, de la sine, că am nevoie de un plan pentru a-mi asigura un punctaj confortabil, care să îmi permită apoi să aleg fără emoţii ceea ce îmi doream eu." Un loc la specializarea dorită reprezintă rezultatul final al planului nostru iar alegerea uneia anume sau stabilirea unei liste de preferinţe trebuie să fie primul lucru la care ne gândim după ce am hotărât că rezidenţiatul este calea aleasă. Este o decizie foarte importantă, în funcţie de acest aspect este definită carieră unui stomatolog, trebuie să reflecte înclinările personale şi se poate dovedi a fi un factor motivaţional foarte bun în pregătirea pentru examen. Nu te-ai hotărât ce specializare ţi se potriveşte mai mult? Află mai multe despre fiecare accesând unul din linkurile de mai jos:
- rezidentiat endodontie >
- rezidentiat ortodontie >
- rezidentiat protetica >
- rezidentiat chirurgie dento-alveolara >
- rezidentiat chirurgie oro-maxilo-faciala >
- rezidentiat parodontologie >
Managementul timpului
Timpul petrecut pregatindu-ne pentru un examen se reflectă de fiecare dată în rezultatul obţinut, însă când este mai exact momentul să ne apucăm de învăţat şi cum să ne împărţim timpul încât să acoperim cât mai multă informaţie posibil? Răspunsul la această întrebare este relativ, putând varia în funcţie de fiecare persoană în parte, de capacitatea fiecăruia de a memora şi nu în ultimul rând de bagajul de cunoştinţe cu care a terminat facultatea sau legate de specializarea dorită. "Am ştiut în mare cam ce anume se regăseşte în tematică din timp, când făceam o materie la facultate mă uitam, de curiozitate, ce anume din ea se va regăsi şi în tematică de rezi, fie că eram anul 4,5 sau 6. Deşi ştiam că nu voi avea chestiile acelea de învăţat pentru parţialul din timpul semestrului, sau chiar examenul final, alegeam să le citesc, câteodată căutam pe net grile din această parte a materiei, doar de curiozitate, făceam câteva, niciodată toate, rareori mă verificam, eram doar curios de nivelul, de detaliu şi, să fiu sincer mă speria destul de tare."
"Cu toate acestea simţeam că perioada de 4 luni, de la sfârşitul sesiunii de vara şi până în noiembrie este suficientă. Cu alte cuvinte, m-am apucat de învăţat serios în vară, la 2 săptămâni după sesiune, fără ca aceasta să însemne că am pornit de la 0."
Asigură-te că planul tău de studiu este realist, bazat pe un program bine stabilit şi că în timpul studiului nu eşti distrat/ă de telefon, tv sau orice altceva.
“După ce am terminat cu redactarea licenţei, am simţit că am scăpat de o grijă şi că îmi pot canaliza toată energia pentru a mă pregăti pentru rezi. Am privit momentul în care voi susţine examenul de licenţă ca pe o etapă de verificare pentru adevărata provocare, rezidenţiatul. La început m-am gândit că ar fi minunat să trec o dată prin toată materia, deloc puţină (aproximativ 2500 de pagini), până la examenul de licenţă, urmând ca, între licenţă şi rezi, să o mai parcurg o dată.”
Abordarea materiei
Este destul de puţin relevantă ordinea în care alegem să parcurgem materia din tematica pentru rezidenţiat, unele informaţii ne pot stârni interesul mai mult decât altele, le asimilăm mai uşor şi le punem, în funcţie de preferinţe personale, primele sau ultimele pe listă, deci rămâne la alegerea fiecăruia. Bibliografia pentru examenul de rezidenţiat din domeniul medicinei dentare este o adevărată provocare iar fiecare carte trebuie parcursă cu mare atenţie deoarece întrebările se bazează uneori pe cele mai mici detalii.
Lista cărtilor poate fi găsită aici: Bibliografie rezidentiat Medicina Dentara >
“Eu am început cu Forna, am considerat ca fiind mişcarea cea mai înţeleaptă, de vreme ce nu citisem niciodată nimic din ea. Parcurgeam în medie 35-40 de pagini pe zi citit cu mare atenţie o dată, sublinieri, biletele mici de hârtie pe care schiţăm anumite clasificări complexe şi încă o citire mai rapidă în a două parte a zilei. Au fost zile în care îmi petreceamşi 8-9 ore citind sau parcurgând grile." "După Forna, m-am gândit să trec prin chirurgie şi am avut o surpriză, îmi imaginam că va merge mai repede, considerându-mă familiarizat cu noţiunile de acolo, realitatea era cu totul alta. Cantitatea de materie parcursă a scăzut, recordul negativ fiind o zi cu doar 18 pagini parcurse iar în medie abia reuşeam să parcurg 30."
"Am parcurs apoi Luca şi orto, cu aceeaşi medie de 35 de pagini pe zi şi simţeam deja că informaţiile din grile îmi sună mult mai cunoscut. Înainte de licenţă am reuşit să termin Cariologia şi cam atât."
Din punctul meu de vedere m-am descurcat binişor la licenţă, cu un procentaj de 88% răspunsuri corecte, dar eram conştient de faptul că, deşi e bine, va trebui să fie şi mai bine pânăla rezdenţiat. De vreme ce mai era şi ceva timp la dispoziţie am prins suficientă încredere şi elanul necesar pentru a merge mai departe.
Imediat după licenţă m-am apucat de ce nu reuşisem să parcurg: Endo şi Parodonto, şi apoi, într-un ritm mai alert, o a două trecere prin materie. Va conta mult şi bafta de a pica mai multe grile din materia care v-a impresionat mai tare.
Parcurgerea grilelor
În afară de faptul că îţi poţi testa cunoştinţele cu ajutorul lor, grilele din anii precedenţi îţi pot oferi informaţii incredibil de importante, poţi înţelege mai bine aspecte precum structura întrebărilor, nivelul la care a fost aprofundată materia, vei descoperi că multe întrebări se regesesc în ani diferiţi sub alte forme dar pe aceleaşi subiecte, şi că din fiecare materie se pune accent pe anumite informaţii. “Va recomand să faceţi şi grile, pe toate, chiar dacă nu se vor regăsi ca atare, veţi vedea că sunt căutate cu precădere anumite părţi din materie iar asta ajută foarte mult. “ Parcurgerea grilelor este indicată pe tot parcursul studiului, la început pentru a înţelege dificultatea examenului, în timp ce este parcursă materia pentru a pune în paralel informaţia prezentată şi modul în care sunt structurate întrebările cât şi în aproprierea examenului pentru a verifica constant nivelul cunoştinţelor. Prin "simulări" ale examenului poţi înţelege cu adevărat durata examenului sau nivelul de concentrare necesar.
Grile din ultimii ani, de la toate centrele din ţara pot fi accesate la link-ul: Grile rezidentiat Medicina Dentara >
Examenul de rezidentiat Medicina Dentara
“Deşi poate va părea descurajant, cu o zi înainte de examen simţeam că pot fi primul sau sub linie, simţeam că oricât te-ai chinui, nu te poţi prezenta la acest examen cu siguranţa că vei face bine, este pur şi simplu prea multă materie. Însă nu vă pierdeţi încrederea, efortul trebuie dus până la capăt iar cu calm şi multă concentrare informaţiile vor reveni când este cel mai important, în momentul examenului." "Odihniţi-vă cu o zi înainte! O oră de odihnă în plus este infinit mai preţioasă decat o ora de citit. Aveţi câteva mii de ore să vă pregătiţi pentru examen, păstraţi-le pe ultimele 8-9 pentru somn.“ Somnul este esenţial atât înainte de examen cât şi pe perioada studiului şi trebuie să facă parte dintr-un stil de viaţă echilibrat care să îţi imbunatateasca performanţele.Alimentaţia echilibrată şi exerciţiile fizice fac
Comentarii