Proteza dentară flexibilă este folosită ca o alternativă la cea din acrilat, atunci când pacientul este alergic la acest material sau/şi pentru a oferi un grad ridicat de confort, flexibilitate şi o bună stabilitate dimensională. Acest tip de proteză reprezintă în momentul actual cel mai nou produs în materie de tehnologie a protezei dentare. Materialul din care sunt confecţionate aceste proteze flexibile este foarte rezistent şi are o culoare foarte asemănătoare cu cea a gingiei, poate fi dispus în strat foarte subţire deci gradul de confort este cu mult mai mare faţă de vechile proteze rigide, din acrilat. Materialul poate fi folosit atât pentru baza protezei cât şi pentru sistemele de prindere a protezei de dinţii restanţi. Printre materialele folosite la confecţionarea acestor proteze se pot enumera : nylonul şi vinilul. Sunt uşor de prelucrat şi non-toxice pentru organism, nu conţin monomeri sau metale fiind astfel biocompatibile. Protezele flexibile pot fi doar parţiale (pacientul trebuie să mai prezinte pe arceda dento-alveolară un grup de dinţi restanţi, aceştia pot fi naturali sau să facă parte dintr-o lucrare fixă precum puntea dentară, croana dentară etc.) sau totale când pacientul nu mai prezintă nici un dinte pe arcadă (edentat total). Confortul protezelor elastice este sporit deoarece nu traumatizează dinţii vecini şi protejează gingia iar masticaţia şi fonaţia ( modul în care sunt pronunţate cuvintele) sunt îmbunătăţite cu mult.
Etapele clinice şi tehnologice de realizare a acestor proteze mobile sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte tipuri de proteze : proteza este realizată în laboratorul de tehnică dentară după un mulaj realizat de medicul dentist. Culoarea materialului flexibil şi cea a dinţilor falşi este aleasă în aşa fel încă să se potrivească cât mai bine cu restul danturii pacientului. Avantajele protezelor flexibile :
Sunt o alternativă ideală pentru pacienţii care prezintă leziuni sau nu pot suporta protezele dure.
- Materialul flexibil este biocompatibil
- Materialul din care este făcută baza protezei este translucid şi foarte asemănător ca şi culoare cu gingia deci proteza va fi aproape invizibilă
- Proteza va avea o stabilitate mărită datorită flexibilităţii sale, se potriveşte perfect pe câmpul protetic indiferent de modificarile prin care trece acesta.
- Renunţarea la sistemele de retenţie şi sprijin metalice aduce un plus foarte mare esteticii dar în acelaşi timp se elimina şi efectele dăunătoare asupra dinţilor restanţi.
Îngrijirea protezei flexibile : Pentru curăţire este suficientă simplă clătire sub jetul de apă după fiecare masă. Nu se recomandă folosirea unei periuţe de dinţi deoarece aceasta poate avea efect abraziv. Dezavantajele protezelor flexibile :
- Proteza flexibilă este utilizată de cele mai multe ori ca soluţie temporară de protezare dentară deoarece materialul se deteriorează cu timpul.
- Materialul flexibil are tendinţa de a absorbi apa şi umezeală, putând produce gust şi miros neplăcut în cavitatea bucală. Din acelaşi motiv se poate îndepărta de pe câmpul protetic.
Comentarii