Gingivectomia sau rezecţia gingivală reprezintă îndepărtarea chirurgicală a ţesutului gingival în exces. Această procedură este indicată în tratamentul bolilor gingivale care au condus la formarea pungilor parodontale, în hiperplazia gingivală, carii subgingivale care sunt dificil de tratat din cauza vizibilităţii şi accesului redus, sau, mai nou, în scop estetic, pentru a alungi coroana dintelui. Gingia sănătoasă are o culoare roz deschis şi este ferm ataşată de coletul dinţilor, între dinte şi gingie existând un spaţiu de maximum 4 mm adâncime. În cazul afecţiunilor gingivale, precum gingivita sau periodontita adâncimea acestui spaţiu creşte, formându-se, astfel, pungile sau buzunarele parodontale. Acestea constituie spaţii retentive, unde placa bacteriană se depune în cantităţi mari şi determină acumularea multor specii bacteriene, în special anaerobe, care sunt agresive prin produşii de metabolism, atât pentru ţesuturile dure dentare( caria de colet, caria radiculară) cât şi pentru gingie, producând îmbolnăvirea acesteia. Placa microbiană depusă în interiorul pungilor parodontale este dificil de îndepărtat din cauza accesului limitat al periuţei în timpul efectuării periajului dentar. Prin gingivectomie se urmăreşte îndepărtarea unei porţiuni din gingia neataşată şi restabilirea joncţiunii dinte-gingie. O altă situaţie în care este indicată gingivectomia este hiperplazia gingivală. Creşterea în exces a gingiei poate apărea în următoarele cazuri:
- în jurul unor coroane sau cape de acoperire a unor bonturi
- la pacientii cu proteze mobilizabile totale sau parţiale, care nu sunt menţinute constant pe câmp
- în cazul purtătorilor de aparate ortodontice fixe, mobilizarea dinţilor şi prezenţa plăcii bacteriene pot determina creşterea în exces a gingiei ca o reacţie de apărare
- poate fi idiopatică sau genetică, atunci când nu există un alt factor declanşator, în aceste cazuri gingia acoperind foarte mult din coroana dintelui. Gingivectomia este indicată în zona frontală din cerinţe estetice.
- poate fi indusă de anumite tratamente medicamentoase.
Cum se realizează gingivectomia? Procedura de rezecţie gingivală se poate efectua în jurul unuia sau a mai multor dinţi, în funcţie de prezenţa pungilor parodontale. La începutul intervenţiei se realizează anestezie locală în dreptul gingiei care urmează a fi îndepărtată, apoi se alege instrumentul de rezecţie: bisturiul, electrocauterul sau laserul. În funcţie de experienţa medicului, afectarea gingivală şi de suprafaţa de ţesut care trebuie extirpată, o intervenţie de gingivectomie poate dura de la câteva minute pâna la o oră. La sfârşitul operaţiei zona va fi acoperită cu un pansament şi medicul va oferi indicaţii de îngrijire postoperatorie pacientului. În general, în următoarele zile se indică o dietă alimentară moale, respectarea şe
dinţelor zilnice obligatorii de periaj dentar, care se va efectua cu blândeţe în jurul zonei sensibile operate şi utilizarea apei de gură cu clorhexidină. Se contraindică consumul băuturilor fierbinţi, a alimentelor tari, sărate, condimentate precum şi a fumatului care au efect iritant şi întârzie vindecarea postoperatorie. În funcţie de starea iniţială a gingiei, suprafaţa rezecată şi de capacitatea de refacere a organismului, perioada de vindecare poate fi mai scurtă sau mai lungă, dar cu aproximaţie, în 3-4 săptămâni ar trebui să fie vizibil aspectul final şi vindecarea armonioasă a gingiei operate. De cele mai multe ori, intervenţia de gingivectomie este urmată de una de gingivoplastie, adică remodelarea marginii gingivale, pentru a obţine un rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.
Comentarii