Coca-cola este cea mai populară băutură carbogazoasă a vremurilor noastre: cu ea asociem imaginea lui Moş Crăciun de sărbători, ne este recomandată de vedetele favorite în numeroase spoturi publicitare, este al doilea cel mai cunoscut termen de către populaţia globului, după "Ok"! Există multe studii care şi-au propus să evalueze influenţa pe care băutura Coca cola o are asupra sănătăţii generale şi orale. Înainte de a enumera principalele concluzii pe care cercetătorii le-au formulat, să vedem care este compoziţia de bază a acestei băuturi: apă, zahăr, iar în variantele de Coca- cola light va fi înlocuit cu îndulcitori necalorici precum aspartamul, dioxid de carbon, acid fosforic, acid citric, diverşi coloranţi şi arome, cofeină. Formula originală, imaginată de un farmacist, se considera că are proprietăţi medicinale şi influenţează benefic sănătatea prin conţinutul în cocaină. Mai târziu, cocaina a fost interzisă şi înlocuită cu un alt neuroexcitant, cofeina. Coca- cola influenţează sănătatea orală prin compuşii pe care îi conţine, dependent de modul de consum al băuturii şi timpul de stagnare în cavitatea bucală, astfel:
- prin conţinutul ridicat în zahăr are o activitate cariogenică semnificativă. Teoretic, în
cazul variantelor de Coca- cola light, în care zahărul este substituit de îndulcitori necalorici şi riscul de aparitie a cariilor ar trebui să fie mai mic, întrucât aceşti compuşi nu reprezintă substrat nutritiv pentru bacteriile din placa bacteriană.
- prin dioxidul de carbon şi ceilalţi acizi conţinuţi( acid citric, acid fosforic) Coca- cola are un ph extrem de scăzut, în jurul valorii de 2 -3. Cunoscând faptul că fenomenele de demineralizare se iniţiează la un ph de 5 - 5,5 este lesne de înţeles efectul marcat de eroziune pe care băutura îl are asupra smalţului dentar. De asemenea, remineralizarea este inhibată de pr
ezenţa acidului citric care sechestrează ionii de calciu din salivă. Se pare că, ph-ul acid al mediului oral produs prin consumul de Coca- cola nu poate fi neutralizat prin intervenţia sistemelor tampon salivare.
- cofeina şi coloranţii adăugaţi pot produce în timp îngălbenirea smalţului şi pete dentare inestetice.
Concluzia celor mai multe studii pledează pentru renunţarea definitivă la consumul de Coca- cola din cauza efectelor nefavorabile pe care este dovedit că le are asupra organismului. Pentru cei care se declară însă "dependenţi de Coca- cola" sunt unele metode care i-ar ajuta să minimalizeze efectele consumului asupra sănătăţii dinţilor. Spre exemplu, consumul băuturii cu paiul este o idee bună, pentru a reduce contactul acizilor cu suprafaţa smalţului şi a micşora timpul de expunere la atacul acid. Imediat după consumul unei băuturi Coca- cola se indică clătirea gurii cu apă, mestecarea unei gume fără zahăr, atunci când periajul dentar nu se poate efectua şi nu avem apă de gură la noi! Un studiu experimental a dovedit că prin introducerea unui dinte spart
într-o sticlă cu Pepsi-Cola se produce dizolvarea acestuia, în decurs de zece zile. Un aspect interesant este misterul păstrat în jurul reţetei complete după care se obţine faimoasa băutură. Cum nu se cunosc toate substanţele conţinute, poţi fi alergic la Coca cola şi nici măcar să nu ştii!
Comentarii