Injecţia cu botox constituie un tratament modern, nechirurgical, la care apelează din ce în ce mai multe reprezentante ale sexului frumos, şi nu numai, care are ca scop atenuarea ridurilor de expresie ale feţei: din regiunea glabelară( între sprâncene), din jurul ochilor( aşa numita "laba gâştei"), de pe frunte şi din jurul gurii. Ceea ce mulţi nu au aflat încă este că multe cabinete dentare oferă pe lângă binecunoscutele tratamente stomatologice şi servicii de estetică facială. Botoxul este un extract proteic purificat de Clostridium botulinum, care se injectează intramuscular, blocând transmisia influxului nervos către muşchi, şi obţinându-se astfel relaxarea musculaturii şi atenuare ridurilor. Această substanţă nu produce volum, doar întinderea pielii! De aceea este folosită doar pentru tratarea ridurilor hiperkinetice, de expresie( grimase, zâmbete). Există o asociaţie greşită, care se face tot mai des, şi anume tratamentul de umplere a buzelor cu botox.
Este important să ştim că aşa ceva nu există, deoarece botoxul nu este o substanţă de umplere. Atunci când dorim volum, pentru umplerea buzelor, a pomeţilor sau a ridurilor profunde, tratamentul folosit este cel cu acid hialuronic. O şedinţă de injectare a botoxului are loc în aproximativ 15 minute, efectul acesteia devine vizibil după 3-7 zile şi durează între 4 şi 6 luni, în funcţie de corectitudinea interventiei şi calităţile pielii. Există o serie de contraindicaţii pe care medicii specializaţi în injecţiile cu botox şi cei ce doresc să beneficieze de acest tratament trebuie să le cunoască:
- Botoxul poate cauza rareori reacţii alergice din pricina substanţei botulinice din care este făcut. Mai pot apărea mici vânătăi sau înroşire a zonei unde s-a injectat soluţia, acestea având însă caracter pasager. Reacții adverse mai puțin frecvente includ dureri de cap, simptome asemănătoare gripei și greață.
- Imediat după injectarea botoxului este posibil să se observe o expresivitate a feţei mai
greoaie, mişcările faciale neavând aceeaşi lejeritate. Atenţie! Abuzul de substanţă botulinică duce în timp la pierderea ireversibilă a expresivităţii feţei. Este indicat ca toate şedinţele de tratament ale unui pacient să fie realizate în acelaşi cabinet, la acelaşi medic, pentru ca acesta să poată avea o evidenţă corectă asupra numărului de injecţii şi a cantităţii de substanţă introdusă.
- Efectul injecţiei cu botox este de doar câteva luni şi necesită şedinţe noi de tratament pentru menţinerea rezultatului dorit.
- În cazul pacienţilor la care elasticitatea pielii este mult diminuată, botoxul acţionează mult mai greu, uneori fiind chiar imposibil de obţinut un rezultat pe deplin satisfăcător. Înaintea intervenţiei, medicul va evalua aspectul şi calităţile pielii, şi va explica pacienţilor
care este prognosticul injecţiei cu botox, pentru ca aşteptările acestora să nu fie nerealiste.
Aşadar, cu puţin interes acordat alegerii cabinetului potrivit, puteţi beneficia în acelaşi loc de tratamente stomatologice şi intervenţii de întinerire a aspectului pielii. Astfel de cabinete vor afişa o listă completă a serviciilor oferite precum şi tarifele acestora. Pentru un plus de încredere, sunteţi oricând îndreptăţit să cereţi o dovadă care să ateste calificarea medicului stomatolog în intervenţiile de estetică facială.