Copilul este un pacient special în cabinetul stomalotogic, şi modul în care acesta interacţionează încă din primii ani de viaţă cu "lumea dinţilor" va influenţa modul în care înţelege mai târziu importanţa igienei orale, a controalelor medicale periodice, dar şi capacitatea de a cere şi a accepta ajutorul medicului dentist. Iată de ce părinţii au un rol foarte important atunci când se confruntă cu urgenţe dentare la copii, aceştia participând mai mult ca oricine altcineva la devenirea micuţilor lor în pacienţi ideali sau dimpotrivă. A şti să te comporţi în cazul unei urgenţe, care are ca principală trăsătură însoţirea durerii, este o artă care se învaţă! Prima regulă de care trebuie să ţinem cont în faţa unei situaţii limită este păstrarea calmului pentru a putea găsi soluţia optimă de rezolvare a impasului.
Cele mai frecvente urgenţe dentare pe care le întâlnim la copil sunt:
- durerile dentare: pentru a calma pe termen scurt durerea copilului, se poate aplica pe partea dureroasă o compresă rece sau gheață mărunţită, pusă într-o batistă, folosită ca o compresă. Trebuie să eviţi să îi dai copilului băuturi sau mâncare caldă şi de asemenea nu e indicat să pui comprese calde sau aspirină pe zona umflată. După aplicarea locală a compresei te prezinţi de urgenţă într-un cabinet stomatologic!
- muşcarea sau tăierea limbii: poţi să aplici rapid niște gheață pe zona afectată, iar, dacă sângerează, presezi ușor acea zonă cu un pansament steril. Dacă sângerarea nu se oprește în cel mult 15 minute sau nu poate fi controlată prin simplă presare, trebuie să mergi cu cel mic la urgență.
- pierderea unui bracket de la aparatul dentar: îndepărtezi ușor bracketul dacă acest lucru este posibil. În caz contrar, acoperă zona ascuțită cu ață dentară, vată medicinală sau cu puţină gumă de mestecat. Dacă sârma aparatului dentar a intrat în gingii, obraji sau limbă, nu trebuie îndepărtată! Mergi de urgență la cabinetul medicului ortodont care este responsabil de conceperea şi urmărirea tratamentului ortodontic al copilului. Bracketurile pierdute sau cele care nu deranjează nu necesită o grijă și o a
tenție de urgență.
- fracturile sau avulsiile dentare: în acest caz trebuie să ştim că un dinte care iese din alveolă ca urmare a unui traumatism poate fi replantat, de către medicul dentist, dacă ne prezentăm de urgenţă în cabinetul stomatologic( în primele 60 de minute) şi protejăm dintele în tot acest timp. O acțiune de urgență poate salva dintele copilului, previne infecția și reduce nevoia pentru un tratament dentar pe termen lung. Spune-i copilului tău să își clătească gura cu apa rece, după care aplică în zonă afectată comprese reci pentru a reduce inflamația. Dacă găsești partea din dinte ruptă sau chiar dintele în întregime, prinde-l de coroană şi niciodată de rădăcină, pune-l într-un recipient cu ser fiziologic sau lapte şi mergi de urgenţă în cabinetul stomatologic.
Cum putem preveni accidentele dentare le copil?
În timp ce participă la jocuri, activități recreative, sportive, copilul este predispus accidentelor de orice natură care îi pot pune în pericol sănătatea dentară. Sigur că riscul de a fi implicat într-un astfel de accident nu poate fi redus în totalitate, însă atunci când cunoastem participarea micuţului la activităţi şi sporturi care îl expun foarte mult, putem să luăm unele măsuri de prevenţie. Gutierele de protecţie sunt nişte măşti din plastic, cu duritate, flexibilitate şi grosime variabile care se aplică pe arcadele dentare şi se interpun ca un strat protector, între dinţi şi agentul cauzator al traumatismului, minimalizând efectele impactului. Acestea se găsesc în farmacii sau magazine sportive, nepersonalizate, în diverse culori şi mărimi. Sunt preferate însă, variantele individualizate, concepute în cabinetul dentar, care prezintă o adaptare ideală şi astfel oferă confort maxim, încurajând copilul să o poarte.
articol redactat de Ivanciu Crina
Comentarii