Durerea după obturație este foarte des întâlnită printre pacienţi. Imediat după obturaţia coronară (binecunoscuta plombă), dinţii pot fi sensibili la gustul dulce şi pot percepe diferenţele de presiune sau de temperatură, pacienţii întâmpinând o senzaţie neplacută deşi abia au ieşit din cabinetul stomatologic. De obicei, această sensibilitate dispare de la sine după câteva săptămâni, iar în acest timp e bine să înlăturaţi stimulii responsabili, evitând să folosiţi medicamente împotriva durerii. Dacă această sensibilitate nu dispare în două până la patru săptămâni, cel mai indicat este să consultaţi medicul dentist. Recomandările acestuia pot varia în funcţie de gravitatea problemei de la o pastă de dinţi ce protejează dintele, reducând sensibilitatea, până la o obturaţie de canal în cazurile cele mai grave. Tipuri de durere după obturaţie: 1. Durere în timpul muşcăturii. Această durere este resimţită în timpul muşcăturii, imediat după ce efectul anesteziei a dispărut şi durează în timp. În acest caz, restaurarea nu are forma adecvată şi de aceea determină disconfort, iar soluţia o reprezintă şlefuirea obturaţiei până când ajunge la forma apropiată de forma anatomică a dintelui.
2. Durere când dinţii cu structuri diferite se ating. Această durere este acută şi nu este resimţită decât în timpul în care dinţii sunt în contact direct. Cel mai des această durere este întâlnită atunci când două metale diferite din materialul de obturaţie vin în contact (spre exemplu amalgamul de argint vine în contact cu o coroană dentară pe bază de aur). 3. Durerea continuă. Dacă iniţial dintele a fost foarte afectat (caria profundă), probabil că a afectat şi pulpa dentară şi de aceea se resimte durerea. Această durere continuă semnalează că pulpa dentară nu mai este sănătoasă, şi în acest caz trebuie făcut un tratament endodontic (obturaţie de canal). 4. Durere la un alt dinte decât cel tratat. În acest caz se resimte sensibilitate la un dinte vecin, dar în cele mai frecvente cazuri problema nu este gravă şi durerea va trece de la sine. 5. Simptome alergice după obturaţie. Aceasta este determinată de amalgamul de argint utilizat la obturarea cavităţii, dar apare foarte rar. Apare senzaţia de mâncărime, umflături şi alte semne tipice ale alergiei, iar în acest caz trebuie înlocuită obturaţia pe bază de amalgam cu una pe bază de materiale compozite.
Din cauza presiunii din timpul masticaţiei, obturaţiile coronare îşi modifică forma: se abrazează, se fisurează sau chiar se pot desprinde. De asemenea, la nivelul unor obturaţii apare fenomenul de retracţie, şi astfel se formează un spaţiu între obturaţie şi dinte unde pot pătrunde bacterii şi pot apărea cariile secundare. Netratate, aceste carii pot determina afecţiuni pulpare care duc la devitalizarea dintelui.
Dacă obturaţia nouă nu rezistă, motivele sunt multiple: obturaţia a fost prea înaltă iar pacientul nu a semnalat acest lucru şi s-a fracturat din cauza forţelor de masticaţie, pacientul are bruxism(scrâşneşte din dinţi), sau când izolarea cavităţii a fost imperfectă(acest lucru se întâmplă cel mai des la pacienţii copii care sunt mai greu de controlat în timpul tratamentului şi saliva pătrunde la nivelul cavităţii de obturat) Aceste probleme nu pot fi identificate decât de medicul dentist în timpul controalelor regulate.
Comentarii